Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

"Μαχαίρια" και στην ακαδημαϊκή κοινότητα λόγω της παραίτησης Κριμιζή



Συνεχίζεται η κόντρα και οι διαξιφισμοί μετά την παράιτηση του κ. Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με πρωινό tweet του ανέφερε: «Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος. Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν».

 

7525699445

Ο νέος πρόεδρος του Δικοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει μόνο από το κόσκινο του κ. Κριμιζή. 'Αξια και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΔΟ». Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό, απλά εσείς προβάλλετε περισσότερο τον κ. Κριμιζή. Περίμενα μια ορθότερη αντιμετώπιση των θεμάτων από έναν ακαδημαϊκό του επιπέδου του».

Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ στάθηκε σε ένα ακόμα σημείο: «Μου είχε κάνει εντύπωση ότι στα πρώτα διοικητικά συμβούλια, μας είχε ζητήσει να μιλάμε στα αγγλικά», ενώ, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Κριμιζής δήλωνε εξαρχής την αντίθεσή του στην κατασκευή των μικροδορυφόρων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, λέγοντας υποτιμητικά: «Μα ποιο είναι το πανεπιστήμιο Αιγίου που θα κατασκευάσει δορυφόρο;».

«Ο κ. Κριμιζής δεν μας είχε καλέσει, δεν είχε πλήρη πληροφόρηση»
Τη «λύπη» του για όσα ανέφερε ο κ. Κριμιζής για το πρόγραμμα κατασκευής έντεκα μικροδορυφόρων από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, εξέφρασε -κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ- ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Κωστόπουλος. Όπως εξήγησε: «Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να απολογηθώ για κάτι που όταν το σχεδιάσαμε ήταν εξαιρετικά οραματικό», ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα πανεπιστήμια και οι ελληνικοί φορείς που εμπλέκονται δεν έχουν διαχειριστεί ούτε 1 ευρώ. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, είναι ότι -πέρσι, όταν όλοι μας χειροκροτούσατε- είχαμε εκτοξεύσει ελληνικούς δορυφόρους στο διάστημα».

Κατά τον κ. Κωστόπουλο, στο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής συμμετέχουν τέσσερα πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης), η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και το ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά». Το έργο, που λοιδορήθηκε και από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν 45 έμπειροι Έλληνες ερευνητές.

Τέλος, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε: «Ο κ. Κριμιζής δεν μας είχε καλέσει, δεν είχε πλήρη πληροφόρηση. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Αν κάποιος ήθελε να βοηθήσει, θα έπρεπε να μείνει μαζί μας».

«Πυρά» από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια
«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών», επισημαίνουν καθηγητές από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, απαντώντας -εν πολλοίς- στην κριτική του κ. Κριμιζή. Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν πως «η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κωστόπουλος, «εχθές το απόγευμα (25/04/2018), μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών.

Θέτει οραματικούς στόχους, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των μικρών δορυφόρων που λειτουργούν σε συστοιχίες και φιλοδοξεί να αναπτύξει τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει», υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί.

Και προσθέτουν: «Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, προσφέροντας δυνατότητες δοκιμής και πιστοποίησης προϊόντων.

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων φιλοδοξεί να βοηθήσει στη συγκράτηση επιστημονικού προσωπικού υψηλών προσόντων στην χώρα, αφού προβλέπεται να απασχολήσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους από 45 διδάκτορες και επιστήμονες μηχανικούς», είναι ένα ακόμη σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης.

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Με την ολοκλήρωση του έργου και την εκτόξευση των 11 μικροδορυφόρων διατηρείται η δυναμική (momentum) που ξεκίνησε με την επιτυχή εκτόξευση των δύο πρώτων Ελληνικών μικροδορυφόρων και τίθενται οι βάσεις για να υπηρετηθούν εφαρμογές που έχουν αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, την παρατήρηση της γης, την ασφάλεια και τη γεωργία ακριβείας.

Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν τη σημασία του εγχειρήματος και κοιτάζοντας μπροστά, να μπορούμε να δούμε την Ελλάδα του αύριο, βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία και την προσπάθεια».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.