Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μαγιορκίνης: Στην Αττική τα 240 από τα 416 κρούσματα- Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός



Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

416 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό 
Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

«Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντας, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ., κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορωνοϊού.
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως στην Αττική καταγράφονται 240 από τα 416 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται από τον Δήμο Αθηναίων είναι και η διεξαγωγή rapid test, δηλαδή γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα συγκεκριμένα τεστ ταυτίζονται πάντα όταν είναι θετικά με τις PCR, ενώ στα αρνητικά υπάρχει ένα ποσοστό απόκλισης 5 με 8%.
Ο ίδιος διευκρίνισε δε, πως στην ίδια γραμμή για την ευρεία διεξαγωγή rapid test βρίσκεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΥΦ. Πολιτικής Προστασίας

«Τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα αλλά και χειρότερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.
Η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες ευρωπαικές αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός σημείωσε. Η κατάσταση είναι δύσκολη σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και έκανε εκ νέου έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα αλλά και χειρότερα» είπε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι 93 από τα 123 σχολεία στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοΙού είναι στην Αττική και αυτό όπως είπε είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην εστία διάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ εργατών γης στον Ευρώτα. Όπως είπε, στα πρώτα 805 τεστ, εντοπίστηκαν 39 θετικά. Οι θετικοί στον κορωνοϊό έχουν απομονωθεί με μέριμνα του Δήμου Ευρώτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι στενές επαφές τους.
Αποφασίστηκε πως θα πραγματοποιηθούν τεστ στο σύνολο των εργατών γης και αποχή από την εργασία μέχρι να γίνει το τεστ. Για τους κατοίκους αποφασίστηκε η διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται με τους εργάτες γης.