Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μαγιορκίνης: Οι πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές- Χαρδαλιάς:O σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα



Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο  επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το Υπ. Υγείας, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως  από τα 346 κρούσματα στην Ελλάδα, τα 210 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ παρατήρησε πως οι διασωληνώσεις ασθενών έχουν ανοδική τάση. Όπως είπε «ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις».
Κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η επίδραση των μέτρων που εφαρμόζονται στην Αττική θα φανεί στο τέλος της εβδομάδας.

 Ο ίδιος ζήτησε «να μην επιτρέψουμε στον φόβο μας να μας παρασύρει σε φανατισμό και στιγματισμό» και παρέθεσε μια εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «όταν οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πρακτικές κουλτούρας, η κουλτούρα νικάει».

Υφ. Πολιτικής Προστασίας

Πρόσθετα μέτρα στο χώρο του θεάματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις.

Να σημειωθεί πως το μέτρο δεν αφορά τα θερινά σινεμά.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δημιουργείται ειδική πλατφόρμα για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορωνοϊού ανά περιοχή, καθώς και τα μέτρα που ισχύουν.

«Θα μπορούν να δουν τον βαθμό επικινδυνότητας που ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος και περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένος ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας με πράσινο, με κίτρινο, με πορτοκαλί και με κόκκινο» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί lockdown ή τη λήψη επιπλέον μέτρων σημείωσε πως "ο σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα", αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ισχύουν.