Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

M. Παγώνη για σκόνη: Χρειάζεται προσοχή – Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα φάρμακά τουςΓια τις ομάδες υψηλού κινδύνου που κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεαστούν από την αφρικανική σκόνη που για άλλη μια μέρα κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα σ’ όλη τη χώρα μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη συνιστώντας τον περιορισμό των μετακινήσεών τους.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να μη βγαίνουν έξω ή αν χρειαστεί να φορέσουν τη μάσκα τους, να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και θα γυρίσουν γρήγορα στο σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδάκια που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Μάλιστα, όπως είπε, οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως δήλωσε στους παρουσιαστές της εκπομπής Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, πιο ευαίσθητοι σε αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι όσοι πάσχουν από αλλεργίες και χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό γιατί μπορεί να έχουν αυτές τις ημέρες βήχα και δύσπνοια και ίσως χρειαστεί να αλλάξουν λίγο της αγωγή τους». Επιπλέον, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Eπιπλέον, όπως τόνισε, «όσοι μένουν σε μεγαλουπόλεις επηρεάζονται και από την ηχορύπανση που είναι ένα κοκτέιλ πολύ δυνατό». Πρόσθεσε ότι μια μέρα έχει απομείνει και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή.

Σύμφωνα με την κα Παγωνη το διάστημα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και για την ανανέωση του αέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το air condition καθώς οι νέες συσκευές φιλτράρουν τον αέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.