Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Lockdown: Οι σκέψεις για τα Χριστούγεννα - «Όχι» στο άνοιγμα λένε επιχειρηματίες στην εστίαση



Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Να σημειωθεί πως χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.747 νέα κρούσματα, 606 διασωληνωμένους και 121 θανάτους.
Πιο συγκεκριμένα
Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.747 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 103.034, εκ των οποίων το 53% άνδρες.

Τα 4.867 (4,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.199 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 606 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 171 (28,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 557 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 121 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.223 θανάτους συνολικά στη χώρα, 891 (40,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το Lockdown θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. «Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου,
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.