Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Lockdown : Το κλιμακωτό άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα..Tι δεν θα ανοίξει..



Το κλιμακωτό άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα έχει πυροδοτήσει σενάρια για σταδιακή άρση του lockdown, την ώρα όμως που οι ειδικοί θεωρούν πρόωρη αυτή τη συζήτηση, ενώ η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής.

Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια σαφή μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων παραμένει ανησυχητικά υψηλός. Μάλιστα, όπως είχε προβλέψει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι ΜΕΘ αναμένεται να «ανασάνουν» μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Με αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων, με πρώτα τα καταστήματα εποχικών ειδών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας,  υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές κινήσεις γίνονται σταδιακά και προσεκτικά, ενώ προετοιμάζονται να ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι θα γίνει μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown ανά περιφέρεια, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εισηγήσεις από τους ειδικούς, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η διασπορά του ιού έχει φύγει από τα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί σε χωριά και κωμοπόλεις, με αποτέλεσμα εκεί επειδή υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας, ο αριθμός των κρουσμάτων να μην μειώνεται.

Ανά τρεις μέρες το άνοιγμα της αγοράς

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το σχέδιο είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ανά 3-4 μέρες.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των συνολικά 110 εποχικών καταστημάτων. Θα δώσουν έναν εορταστικό τόνο στις γειτονιές ωστόσο θα λειτουργήσουν υπό αυστηρά μέτρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να τα επισκεφθούν στέλνοντας SMS στο 13033 με τον κωδικό 2, ή με χειρόγραφη άδεια μετακίνησης. Τα εποχικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:30, ενώ στο εσωτερικό τους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και επιτρέπονται τέσσερα άτομα στα 100 τ.μ.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αμέσως μετά προβλέπει το άνοιγμα:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου

  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα Αισθητικής

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

  • Καταστήματα παιχνιδιών
  • Βιβλιοπωλεία
  • Ανθοπωλεία

«Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μπλόκο» σε ταξίδια, εστίαση, άνοιγμα σχολείων

Λόγω του ιικού φορτίου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χριστουγεννιάτικων αποδράσεων.

Για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πέτσας σημείωσε πως « η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια».

Το σενάριο του ανοίγματος της εστίασης φαίνεται επίσης να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και εστιατόρια. 

Τέλος, με τον νέο χρόνο φαίνεται πως θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί σε ένα άνοιγμα εντός του Δεκεμβρίου – ακόμη και μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.