Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 -
Μέτριο

20 °C

Σήμερα, 21. Σεπτεμβρίου 2019

Λιβύη: Φόβοι για έναν «μακρόχρονο» πόλεμοΣφοδρές μάχες εκτυλίσσονταν την Τρίτη νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, τη στιγμή που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ενώπιον των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον «της έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου».

Έξι εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Τρίπολη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του είναι αντιμέτωποι με σφοδρή αντίσταση από μέρους ένοπλων ομάδων που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την πρωτεύουσα.

Η μάχη αυτή «μπορεί να οδηγήσει στον μόνιμο διχασμό της χώρας», προειδοποίησε ο Γασάν Σαλάμε απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», πρόσθεσε, ζητώντας από το Σ.Α. του ΟΗΕ να σταματήσει τη ροή των όπλων που φθάνουν στη χώρα.

Tην ίδια ώρα κρότοι από βαρύ πυροβολικό ακούγονταν ως το κέντρο της Τρίπολης, καθώς νότια της λιβυκής πρωτεύουσας εκτυλίσσονταν οι σφοδρότερες συγκρούσεις από την αρχή του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, την 6η Μαΐου.

Οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στο Σαλαχουντίν, νότιο προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας όπου τα στρατεύματα της ΚΕΕ κέρδισαν έδαφος, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα αλ Μετζίι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή του μετώπου χθες διαπίστωσαν ότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ προέλασαν αποσπώντας λίγα χιλιόμετρα εδάφους σε αυτό το προάστιο.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν καταγραφεί 510 νεκροί και 2.467 τραυματίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πάνω από 100.000 άλλοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών στα όρια της Τρίπολης.