Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λέσβος: Μέσα σε λάσπες και σκουπίδια μένουν οι πρόσφυγες στο hotspot στη Μόρια



Τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο hotspot στη Μόρια αποτυπώνουν τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Με βάση τα στοιχεία, πάνω από 8.000 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. Στη Μόρια οι διαμένοντες ξεπερνούν περίπου τέσσερις φορές τη δυναμικότητα του χώρου. 

 
 

Την ίδια ώρα, η βροχή και οι χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν την καθημερινότητα όσων μένουν εκεί απάνθρωπη. Πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Όπως δείχνει βίντεο του Vocal Europe, οι διαμένοντες δεν έχουν καν κατάλληλα υποδήματα.

Στην ενδοχώρα 1.650 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο

Για την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, 1.650 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν από τη Λέσβο για δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν κριθεί ευάλωτες. 

Τις επόμενες ημέρες, οι αναχωρήσεις αναμένεται να ενταθούν. 

Υπό αναμόρφωση η νομοθεσία για το άσυλο

Για την αποσυμφόρηση των hotspots, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προαναγγείλει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για το άσυλο. Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς καθημερινά προστίθενται νέες αφίξεις, χωρίς παράλληλα να γίνονται επιστροφές στην Τουρκία, στη βάση της κοινής δήλωσης με την ΕΕ για το προσφυγικό.