Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λέκκας για την τραγωδία στην Ιεράπετρα: «Το ξενοδοχείο δεν έπρεπε να λειτουργεί» - Είχε ξαναπέσει βράχος



Ο καθηγητής Γεωλογίας Ε. Λέκκας μιλώντας για την τραγωδία στην Ιεράπετρα της Κρήτης έδωσε την δική του επιστημονική εξήγηση για τα όσα συνέβησαν. Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην Κρήτη επηρέασαν την γεωλογία της περιοχής, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η συγκεκριμένη μονάδα δωματίων πρέπει να κλείσει μέχρι να αρθεί ο κίνδυνος.

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το κακό, δήλωσε υπογραμμίζοντας πως «είναι μια τυπική περίπτωση που κρούει τον κώδωνα κινδύνου».

Η συγκεκριμένη τουριστική μονάδα δεν θα έπρεπε να λειτουργεί.

 «Τα επίπεδα ασφάλειας είναι μηδενικά», σημείωσε, τονίζοντας πως με την παρουσία αυτού του βράχου πάνω από το ξενοδοχείο υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης ανά πάσα στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως - όπως και τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα της περιοχής - η συγκεκριμένη μονάδα είναι της δεκαετία του 1980.

Αυτό σημαίνει πως εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ενώ δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Είχε ξαναπέσει βράχος το 2010

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αποκαλύπτεται, το 2010 είχε γίνει και πάλι αποκόλληση βράχου που είχε «εμβολίσει» σπίτι χωρίς τότε να τραυματιστεί κάποιο άτομο.

Είχαν γίνει κάποια τοπικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης όμως δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν τα βράχια σε όλο το εύρος του «Πύργου», σημειώνει η πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Σακαδάκη μιλώντας στο neakriti.gr.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχώρησαν χώματα και μετακινήθηκε ο βράχος, ο οποίος κατρακυλώντας παρέσυρε και άλλους μικρότερους βράχους μαζί, που έπεσαν πάνω στο μοιραίο δωμάτιο που κοιμόταν η 45χρονη τουρίστρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του neakriti.gr τα εδάφη δεν αποκλείεται να μαλάκωσαν πολύ και να μετακινήθηκαν πολλά υλικά από το σημείο από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022.