Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κυβέρνηση: Αυστηροί έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας στα καύσιμα



Να προλάβει κινήσεις αισχροκέρδειας και ανατιμήσεις στην αγορά καύσιμων στην ελληνική αγορά σπεύδει η κυβέρνηση, στην σκιά των επιθέσεων σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία που έχουν προκαλέσει αύξηση της διεθνούς τιμής αργού.

Ο υπουργός Ενεργείας Κωστής Χατζηδάκης συγκάλεσε σύσκεψη παραγόντων της αγοράς καυσίμων, ενώ στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι γίνονται έλεγχοι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας από «πονηρούς» που θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τις εγχώριες τιμές ενώ προμηθεύτηκαν τα καύσιμα που πωλούν σε προγενέστερο χρόνο.

Προσέθεσε πως τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εξετάσει το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, που επηρεάζει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την επιδότηση κατά την εμφάνισή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πάντως ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων Γιώργος Ασμάτογλου δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως αν συνεχιστεί η αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οι αυξήσεις τόσο στα καύσιμα όσο και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα είναι αναπόφευκτες.

Μοναδικό ουσιαστικό αντιστάθμισμα, είπε, είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η τιμή του πετρελαίου Brent, που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση πολλών άλλων ποικιλιών, μειώνεται κατά 1,22% στις 15:00 μετά το μεσημέρι και διαμορφώνεται στα 68,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Χθες, πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά τις επιθέσεις στην κομβική μονάδα επεξεργασίας Αμπκάικ και στην πετρελαιοπηγή Χουράις, η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά σχεδόν 15%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση ενός μίας ημέρας από το 1988.

Η πορεία των τιμών θα καθοριστεί εν πολλοίς από το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να ολοκληρωθούν οι επισκευές στο Αμπκάικ, και από τα περαιτέρω βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. Οι νεότερες διαρροές τοποθετούν την διάρκεια των επισκευών σε λίγες εβδομάδες.

Η Ουάσιγκτον έχει επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν, το οποίο αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη έχουν αναλάβει εξ αρχής οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται σύμμαχοι της Τεχεράνης και μάχονται κατά των Σαουδαράβων στον πόλεμο της Υεμένης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέταξε χθες το μπαλάκι στην Σαουδική Αραβία, γράφοντας στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να δράσουν ανάλογα με το πόρισμα του Ριάντ για τον υπαίτιο των επιθέσεων του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» η Ουάσιγκτον έχει διαβιβάσει στο Ριάντ αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίος το Ιράν επιτέθηκε στις δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με περισσότερα από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον 12 πυραύλους.

Η Σ. Αραβία ανέφερε δημοσίως πως η επίθεση έγινε με ιρανικά όπλα (παραδοσιακά καταγγέλλει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εξοπλίζει τους Χούθι), ωστόσο αξιωματούχοι του βασιλείου έκριναν πως οι αμερικανικές πληροφορίες δεν συνιστούν επαρκή ή αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι επιδρομές προήλθαν από το Ιράν, όπως αναφέρει η WSJ.