Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κρήτη: Συνεχίζονται οι έρευνες για την Αμερικανίδα βιολόγο - Αγνοείται 6 μέρες



Αυξάνεται η αγωνία όσο περνούν τα 24ωρα χωρίς το παραμικρό ίχνος της Αμερικανίδας βιολόγου που αγνοείται στην Κρήτη.

Πρόκειται για την 60χρονη Σούζαν Ήττον από τις ΗΠΑ με έδρα όμως την Δρέσδη Γερμανίας, η οποία συμμετείχε σε ένα διεθνές συνέδριο στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας στο Κολυμπάρι Χανίων.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου στις δύο το μεσημέρι ντύθηκε με ένα σορτσάκι και ένα φανελάκι, φόρεσε αθλητικά παπούτσι και πήγε για τρέξιμο όπως συνήθιζε να πράττει. Το απόγευμα είχε συνέδριο πάλι και καθώς ήταν τακτικό μέλος στο συνέδριο με ενεργή συμμετοχή θεωρείται βέβαιο ότι θα επέστρεφε εγκαίρως. Επίσης κινητό τηλέφωνο, χρήματα κλπ. τα είχε αφήσει όλα στο δωμάτιό της.

Η 60χρονη αντιμετώπιζε αρρυθμίες στην καρδιά και έτσι εικάζεται σοβαρά από τις Αρχές η πιθανότητα να έχει αντιμετωπίσει είτε κάποιο αιφνίδιο παθολογικό πρόβλημα είτε να έπαθε κάποιο ατύχημα καθώς πολλά σημεία στην ευρύτερη περιοχή είναι επικίνδυνα και δύσβατα.

Η εξαφάνισή της δηλώθηκε στις Αρχές, δύο ημέρες μετά, από τους συναδέλφους της που ανησύχησαν και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Έκτοτε έχει γίνει μία τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό της δίχως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Η πιθανότητα τυχόν εγκληματικής ενέργειας έχει σχεδόν αποκλειστεί αφού δεν είχε κάτι αξίας μαζί της, δεν υπάρχει εμφανές κίνητρο και η περιοχή είναι τουριστική και αρκετά ήσυχη.

Η ίδια άλλωστε επειδή συμμετείχε για πέμπτη φορά στο συνέδριο, γνώριζε πολύ καλά την περιοχή, ενώ σε έναν Γάλλο συνάδελφό της είχε πει ότι είχε αγοράσει καινούργια αθλητικά παπούτσια και την επόμενη ημέρα ήθελε να κάνει ποδήλατο, άρα ούτε φαίνεται να είχε πρόθεση να εξαφανιστεί.

Στο νησί έχει καταφτάσει πλέον και η οικογένειά της που ανησυχούν έντονα για την τύχη της, ενώ οι συνάδελφοί της προσφέρουν αμοιβή σε όποιον βοηθήσει να εντοπιστεί. Για την περίπτωσή της έχει εκδοθεί και Silver Alert.

Μαρτυρίες έχουν οι Αρχές οι οποίες όμως στην πλειονότητά τους βασίζονται σε ομοιότητες και ειδικά μία μαρτυρία που την ήθελε να κινείται προς την περιοχή Αφράτα, μία εξαιρετικά δύσβατη και επικίνδυνη διαδρομή με γκρεμούς, οδήγησε και εκεί τις έρευνες.

Γενικά οι Αρχές όλες αυτές τις ημέρες με την συμμετοχή αντρών της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και εθελοντών που έχουν «χτενίσει» ολόκληρο το ακρωτήρι, δεν έχουν καταφέρει να βρουν ούτε καν ένα κομμάτι ρούχου ή το παραμικρό ίχνος της.

Μάλιστα, αξιωματικοί που γνωρίζουν καλά τις ιδιομορφίες του εδάφους στην περιοχή, τονίζουν ότι αν έχει πέσει σε κάποιο σημείο στην ευρύτερη περιοχή, που είναι γεμάτο σπηλιές, τρύπες, χαράδρες και βράχους είναι πολύ πιθανό να έχουν περάσει και να μην έχει γίνει αντιληπτή, για αυτόν τον λόγο οι έρευνες γίνονται ξανά και ξανά.

Σε αυτές συμμετέχουν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού που ερευνούν την θαλάσσια περιοχή, όπως και σκάφη του Λιμενικού, από στεριάς πλήθος αστυνομικών καθώς επίσης 11 πυροσβέστες, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χανίων και την 3η ΕΜΑΚ.

Οι έρευνες έχουν ενισχυθεί από την 1η ΕΜΑΚ με δύο πυροσβέστες και ακόμη έναν διασωστικό σκύλο, ενώ πτήσεις πάνω από την περιοχή πέρα από τα drones έχουν πραγματοποιήσει και μέλη της τοπικής αερολέσχης με αρνητικά όμως αποτελέσματα μέχρι στιγμής.