Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κρήτη: Κοντά στο Κολυμπάρι η δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου- Τη μετέφεραν νεκρή στην σπηλιά



Σφίγγει ο κλοιός των ερευνών των Αρχών της Κρήτης για την όσο τον δυνατό πιο σύντομα, εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton.

Από την πρώτη στιγμή οι Αρχές έχουν δύο δεδομένα, που προκύπτουν από στοιχεία που έχουν συλλέξει από την πρώτη ημέρα κιόλας ερευνών, όταν εντοπίστηκε η σορός της.

Το ένα είναι ότι η Suzanne Eaton δολοφονήθηκε όχι πολύ μακριά από το σημείο που ξεκίνησε την πεζοπορία της, δηλαδή το Κολυμπάρι και το δεύτερο πως μεταφέρθηκε από τον δράστη ή τους δράστες στην σπηλιά που τυχαία εντοπίστηκε, κάτι που δείχνει ότι γνώριζε ή γνώριζαν άριστα το σημείο.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων δεν περίμεναν καν την επιβεβαίωση ότι είχαν να κάνουν με ένα ειδεχθές έγκλημα. Ήταν απόλυτα πεπεισμένοι από το σημείο και μόνο που εντοπίστηκε η άτυχη επιστήμονας και εξαιτίας αυτού άρχισαν από την πρώτη ημέρα που την βρήκαν κιόλας, να κάνουν στοχευμένες προσαγωγές υπόπτων, που συνεχίζονται, από τους οποίους έχουν λάβει γενετικό υλικό και αναμένεται η τυχόν ταυτοποίησή τους με τα υλικά που συνέλλεξαν οι ιατροδικαστές από το τα ρούχα και το σώμα της 60χρονης. Επίσης, έχουν συλλεχθεί βιντεοληπτικά υλικά από κάμερες ασφαλείας από διάφορα σημεία που ελέγχονται.

Η γυναίκα σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροτομής έφερε αρκετά χτυπήματα στα πλευρά τα οποία όμως δεν επέφεραν τον θάνατό της αλλά πιθανόν ο δράστης ή οι δράστες της τα προκάλεσαν για να την ακινητοποιήσουν. Ο θάνατός της ήταν ασφυκτικός με τον δράστη πιθανόν να την έκλεισε το στόμα και την μύτη με τα χέρια του.

Το ενδεχόμενο του βιασμού μένει ανοιχτό, καθώς είναι το μόνο κίνητρο που θα μπορούσε να υπάρχει για ένα τόσο άγριο έγκλημα αφού πάνω της δεν είχε τίποτα αξίας, ώστε να έπεφτε τυχόν θύμα ληστείας. Λόγω της αποσύνθεσης όμως δεν μπορούσαν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και έτσι λήφθηκε υλικό για να ελεγχθεί εργαστηριακά, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται σε μία εβδομάδα.

 

Το χρονικό του εντοπισμού της άτυχης βιολόγου

Μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας, ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι εξερευνητές εντόπισαν εντελώς τυχαία στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά και 8-10 χλμ. μακριά από το Κολυμπάρι που εξαφανίστηκε η βιολόγος, ένα πτώμα εντός μία σπηλιάς που αποτελεί παλιό καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κατάσταση σοκ κάλεσαν τις Αρχές και από τα ξημερώματα αποκλείστηκε ο χώρος και ερευνήθηκε διεξοδικά και με προσοχή καθώς πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο που σε αρκετά σημεία τελεί υπό κατάρρευση.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης κρίθηκε απαραίτητο να κληθεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετέβηκε κατευθείαν στο σημείο ώστε να διερευνηθούν με ακρίβεια οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης οι δύο ιατροδικαστές που έφεραν σε πέρας την αυτοψία στην σορό και ανέλαβαν και την νεκροψία-νεκροτομή.

Η είσοδος της στοάς εμφάνιζε κατολίσθηση, είχε κλαδιά, στο εσωτερικό της είναι δαιδαλώδης και γενικά έπρεπε να γνώριζε κάποιος τον χώρο για να πάει και δεν ήταν εύκολο να εισέλθει σε αυτόν.

Σε βάθος 80 μέτρων της σπηλιάς, υπάρχει στα 7-8 μέτρα ύψος μία τρύπα στον θόλο διαμέτρου ενός μέτρου, που λειτουργούσε φαίνεται ως αεραγωγός όταν ο χώρος αυτός ήταν καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Το χρονικό της εξαφάνισης

Η 60χρονη βιολόγος Σούζαν Ήττον από τις ΗΠΑ με έδρα την Δρέσδη Γερμανίας, συμμετείχε σε ένα διεθνές συνέδριο στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας στο Κολυμπάρι Χανίων.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου στις δύο το μεσημέρι ντύθηκε με ένα σορτσάκι και ένα φανελάκι, φόρεσε αθλητικά παπούτσια και πήγε για τρέξιμο όπως συνήθιζε να πράττει. Το απόγευμα είχε συνέδριο πάλι και καθώς ήταν τακτικό μέλος στο συνέδριο με ενεργή συμμετοχή θεωρείται βέβαιο ότι θα επέστρεφε εγκαίρως. Επίσης κινητό τηλέφωνο, χρήματα και οτιδήποτε αξίας, τα είχε αφήσει όλα στο δωμάτιό της.

Η 60χρονη αντιμετώπιζε αρρυθμίες στην καρδιά. Η εξαφάνισή της δηλώθηκε στις Αρχές, δύο ημέρες μετά, από τους συναδέλφους της που ανησύχησαν και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Έκτοτε είχε γίνει μία τεράστια κινητοποίηση.

Η ίδια επειδή συμμετείχε για πέμπτη φορά στο συνέδριο, γνώριζε πολύ καλά την περιοχή, ενώ σε έναν Γάλλο συνάδελφό της είχε πει ότι είχε αγοράσει καινούργια αθλητικά παπούτσια και την επόμενη ημέρα ήθελε να κάνει ποδήλατο, άρα δεν είχε πρόθεση να εξαφανιστεί.

Για την περίπτωσή της είχε εκδοθεί και Silver Alert. Στις έρευνες συμμετείχαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού που ερεύνησαν την θαλάσσια περιοχή, όπως και σκάφη του Λιμενικού, από στεριάς πλήθος αστυνομικών καθώς επίσης πλήθος αντρών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, διασωστικοί σκύλοι, εθελοντές, drones και μέλη της τοπικής αερολέσχης.