Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κραυγή αγωνίας από τους πανεπιστημιακούς μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ



Με τον πιο έντονο τρόπο η πανεπιστημιακή κοινότητα στέλνει μήνυμα ότι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια “δεν πάει άλλο” μετά την εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Η βία έχει επανέλθει στα Πανεπιστήμια και ενδεικτική είναι η βίαιη εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη και η προσπάθεια γελειοποίησης του πρύτανη με την ανάρτηση της εικόνας «ντροπής» στο διαδίκτυο , που ανήρτησαν αναρχικοί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι πανεπιστημιακοί στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, ζητώντας να από την πολιτεία να μπει ”ένα τέλος” σε αυτά τα φαινόμενα. Οι πανεπιστημιακοί από το ΕΚΠΑ, «καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου» και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής λέει: «Αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα».

Οι συνάδελφοι του καθηγητές, από το τμήμα  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών  λένε σε ανακοίνωσή τους  ότι  «οι εισβολείς επέλεξαν την επομένη της εθνικής επετείου για να μας θυμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές. Το πανεπιστήμιο ασφυκτιά από τη χρόνια αδράνεια της πολιτείας και απ’ όσους συστηματικά χαϊδεύουν τα αφτιά κάποιων που επί δεκαετίες τρομοκρατούν, τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους .Η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορεί να είναι τίποτα διαφορετικό από το ακόλουθο: ΩΣ ΕΔΩ!

Επί τάπητος θα τεθούν τα θέματα στην έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο  που θα πραγματοποιήσουν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την  επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού την ανακοίνωσε   στον  προεδρεύων  της Συνόδου Πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παππαιωάννου .Ο κ. Παππαιωάννου ενημέρωσε τους υπόλοιπους Πρυτάνεις και συμφωνήθηκε η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα. Στη Σύνοδο εκτός από την υπουργό Παιδείας θα παραβρίσκεται και ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Οι Πρυτάνεις θα συνέλθουν εκ νέου, σε έκτακτη Σύνοδο , την επόμενη ημέρα , Τρίτη το απόγευμα για να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τη βία στα ΑΕΙ και ειδικότερα για την  επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκηνικό βανδαλισμού 

Οι καταληψίες των πανεπιστημίων, έκαναν εισβολή το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Στη φωτογραφία που ανέβασαν δείχνουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από αναρχικούς που του περνούν στο λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ειρωνεύονται μάλιστα τον κ. Μπουραντώνη λέγοντας: «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, μεταξύ άλλων, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!) καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»! «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ' εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι δράστες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κουκουλοφόροι εισέβαλαν χθες, στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προκάλεσαν σκηνές χάους. Οι πρυτανικές αρχές σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Η επίθεση θεωρείται από τις βιαιότερες των τελευταίων χρόνων ενώ όπως λένε πανεπιστημιακοί φαινόμενα βίας και βανδαλισμών από ομάδες κουκουλοφόρων είναι συχνά τα τελευταία χρόνια. Αφού κατέστρεψαν το γραφείο της γραμματέως του εισήλθαν με τη βία στο γραφείο του πρύτανη και άρχισαν τις καταστροφές. Έπιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν «γης μαδιάμ».  Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σωματικά στον πρύτανη , αρπάζοντας τον από τον λαιμό , ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.