Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022 -

Κρας τεστ για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ: Συνεδριάζει την Παρασκευή ο ESM για την εκταμίευσή τηςΤην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση της τρίτης αξιολόγησης και προορίζεται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα εξετάσει την Παρασκευή, 8 Ιουνίου το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η εκταμίευση της υποδόσης εξαρτάται από την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.

Η υποδόση συνδέεται με την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και μένει να φανεί αν η πρόοδος θα κριθεί επαρκής.

Τα τελευταία στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και γεννούν ανησυχία για απώλεια της υποδόσης. Αν και στο κομμάτι των πλειστηριασμών τα πράγματα προχωρούν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μία ικανοποιητική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για να εξετάσει το Συμβούλιο Διευθυντών την έκδοση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ που είχε προορισθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διευθυντών ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.