Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κουβέλης: Τέσσερις φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό. Τι προβλέπει η συμφωνία



Η είδηση ότι ως τον Αύγουστο θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό 2 φρεγάτες FREMM από τη Γαλλία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον υπουργό αναπληρωτή Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχυθεί η δύναμη με ακόμη δύο πλοία.

Ο υπουργός δεν άφησε απλά ανοιχτό κάποιο ενδεχόμενο, μίλησε για ενίσχυση του στόλου με τέσσερα πλοία. Εκτός από τις δύο FREMM εξετάζεται η αγορά ακόμη δύο σκαφών τα οποία, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ είτε θα είναι του ιδίου τύπου, θα είναι και αυτά δηλαδή φρεγάτες FREMM, είτε μικρότερα σκάφη, ανάλογων ωστόσο δυνατοτήτων.

Κουβέλης: Φοβάμα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο από ατύχημα

Την εκτίμηση η διεξαγωγή των τουρκικών πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο θα εντείνουν την επιθετικότητα στο Αιγαίο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης.

«Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο διότι αυτό το κλίμα των εντάσεων – εντάσεων που πολλές φορές κλιμακώνονται – τροφοδοτεί και εξυπηρετεί την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, το οποίο επίσης εξυπηρετεί τον Ερντογάν», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι αν και «δεν βλέπω θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής, βλέπω ότι τα όσα συμβαίνουν είναι δυνατόν μέσα από την συνηθισμέμνη συμπεριφορά της Τουρκίας – αναφέρομαι στις παραβάσεις και παραβιάσεις-, μια αναχαίτιση, η οποία έχει καταντήσει μια υπόθεση καθημερινότητας, να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο. Από ατύχημα».

Σε ερώτηση για το αν επιμένει στον χαρακτηρισμό «ακήρυχτος πόλεμος» που χρησιμοποίησε προ ημερών,  υπογράμμισε ότι δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για να σηματοδοτήσει την έννοια των γεγονότων με τα στοιχεία ενός πολέμου που κηρύσσεται «αλλά για να αναφερθώ σε αυτές ακριβώς συνθήκες».

Ερωτηθείς, δε,  για το αν υπάρχει σύνδεση του περιστατικού πάνω από το νησί της Ρω και του τραγικού δυστυχήματος του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση.