Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα κρίνονται τις επόμενες ημέρες – Οι σκέψεις για lockdown



Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για ένα νέο lockdown στην Αττική, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού και κυρίως οι διασωληνώσεις αυξάνονται συνεχώς.

Κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να δώσουν μερικές ημέρες περιθώριο για να φανεί εάν θα έχουν αποτελέσματα τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

Στο τέλος της εβδομάδας πρόκειται να εκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική καθώς και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον κοροναϊό.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το αν θα έπρεπε να εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε δήμους και γειτονιές, δηλαδή μοντέλο Μαδρίτης. Κάτι που όμως τόσο οι ειδικοί όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αποκλείουν, χαρακτηρίζοντάς το «ουτοπικό».

Τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται, είναι η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους άνω των 65, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown.

Θεωρούν άλλωστε ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον πιο αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση της, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Καθολική χρήση μάσκας

Η καθολική χρήση μάσκας, δηλαδή σε εσωτερικούς όπως ισχύει σήμερα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας.

Το «μοντέλο της Αττικής»

Πολύ κρίσιμη είναι η προσεχής Δευτέρα για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να του δώσουν μια στατιστική εικόνα του πως πάνε αυτά. Αν δεν υπάρξει βελτίωση τότε θα πάμε στο… «μοντέλο της Αττικής»:

-Μάσκα παντού

-SMS

-Περιορισμός μετακινήσεων

 

Η χθεσινή ημέρα έκρουσε ξανά «καμπανάκι», αφού 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στην Αττική.

Οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός, ενώ τα σενάρια για την επιβολή lockdown φουντώνουν – με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι αυτό θα είναι η ύστατη λύση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Από αυτά, 2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
–  210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6  συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
με γνωστή συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
–  6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
–  5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε.  Καστοριάς
–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Λασιθίου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών

– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση