Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Σκέψεις για παράταση lockdown ως 14 Δεκεμβρίου- Σε υψηλό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων



Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.
Πάντως, Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το σενάριο για να δώσει παράταση στο lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Ενδεχομένως σε αυτό το σενάριο να υπάρχει εξαίρεση για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Συγκεκριμένα, ο ΣΚΑΪ επικαλείται πληροφορίες κυβερνητικού στελέχους το οποίο ανέφερε ότι η χώρα δεν θα «ανοίξει» πριν από τις 14 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε θα ισχύει το lockdown.
H πρόθεση της κυβέρνησης φέρεται να είναι το ενιαίο «άνοιγμα» της χώρας και όχι με διαφορετικές ταχύτητες, με το ρεπορτάζ του καναλιού να τονίζει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την πίεση που θα υπάρχει στο ΕΣΥ.
Οι αποφάσεις αναμένεται σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ να παρθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι το lockdown πήρε παράταση έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, κάτι που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο, το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο και το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στις 14.00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Status Fm και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση.