Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Πότε οι ηλικιωμένοι μπορούν να πάνε στα χωριά τους



Αν και από Δευτέρα 4 Μαϊου, οι πολίτες θα σταματήσουν να στέλνουν sms στο 13033 ή να έχουν χειρόγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για όλη την επικράτεια.
Ανάμεσα στους περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν είναι και η μετακίνηση σε άλλους νομούς – όχι όμως και στα νησιά- η οποία θα ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 18 Μαΐου.
Η 18η Μαΐου, ωστόσο, είναι η ημερομηνία ορόσημο που δίνει το πράσινο φως στους ηλικιωμένους και συνταξιούχους να μετακινηθούν προς τις εξοχές και τα χωριά.
«Η πρόθεση είναι μετά τις 18/5, ειδικά σε κάποιες μεγάλες ηλικίες, να δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά τους, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, κάτω από συγκεκριμένους όρους, που όλα αυτά θα προκύψουν μέσα από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Αρα προφανώς όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα, που ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς στα χωριά τους και να νοσήσουν», είχε τονίσει ξεκάθαρα ο κ. Χαρδαλιάς.
«Ο στόχος είναι να τους δώσουμε διέξοδο και ψυχικό και ψυχολογικό, σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν κάνει εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Άρα, υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου. Έχουμε μπροστά μας ένα βουνό να ανέβουμε και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει για τα χωριά και όχι για τα νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως:
Σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία υπάρχουν δεσμευμένες κλίνες, οι οποίες έχουν δεσμευθεί για αποκλειστική διάθεση σε περιπτώσεις κορωνοϊού. Επίσης, τα Κέντρα Υγείας και οι άλλες πρωτοβάθμιες δομές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, έχουν σαφείς οδηγίες και επάρκεια υλικών προστασίας για να αντιμετωπίσουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά, τόσο στα τμήματα νοσηλείας, όσο και στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ).