Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

12 °C

Σήμερα, 22. Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός-Καθηγητής επιδημιολογίας: «Πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε»Το μήνυμα ότι «πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε αλλά να προσέξουμε γιατί είμαστε στην αρχή του τέλους» έστειλε σχετικά με τον κορωνοϊό ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας μιλώντας στον Θέμα 104,6 κάλεσε τον κόσμο «να κάνει υπομονή και να μην ξεγελαστεί από τα καλά δεδομένα γιατί το πρώτο πράγμα που βλέπουμε από όλες  τις αναλύσεις είναι ότι αν ξεφύγουμε από τη σοβαρότητα του lockdown η επιδημία θα επανέλθει σε άσχημα επίπεδα πολύ σύντομα. Ζητάμε υπομονή γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλό γεγονός ότι είχαμε μείωση των διασωληνωμένων γιατί φαίνεται  ότι βαίνουμε προς μια μείωση του στρες στο σύστημα υγείας».
Ωστόσο, τόνισε, ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εκρίζωση του ιού, η οποία είναι και εφικτή όπως φαίνεται στην Κίνα αφού είχαν μηδενισμό κρουσμάτων επί σειρά ημερών».
Ερωτηθείς για την ανοσία ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι έχουμε «ελάχιστες περιπτώσεις αναζωπύρωσης του κορωνοϊού σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει αλλά με σχετικά καλή βεβαιότητα θα το γνωρίζουμε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο».
Σημείωσε, τέλος, πως «ό,τι περιμένουμε από αναζωπύρωση θα έρθει από το εξωτερικό. Οποτεδήποτε χαλαρώσουν τα μέτρα από έξω για μετακίνηση πληθυσμού θα έχουμε νέα κρούσματα».