Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Γκάγκα: Φαίνεται ότι η τρίτη δόση έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας



 

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«H πανδημία φαίνεται να είναι σε ένα σταθερό αλλά ψηλά σταθερό μέτρο. Έχουμε 18.869 κρούσματα σήμερα, δυστυχώς με 81 νέους θανάτους και 688 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι.

Άρα τα κρούσματα είναι ψηλά, σταθερά αλλά ψηλά. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Έχουμε αρκετές εισαγωγές, έχουμε αρκετές νοσηλείες. Είναι σημαντικό αυτό το διάστημα και κάποιες βδομάδες ακόμα, να είμαστε προσεκτικοί. Να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα. Και όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί, να εμβολιαστούμε. Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, οι άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση. Φαίνεται ότι η τρίτη δόση έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας. Άρα είναι σημαντικό το μήνυμα να είναι δυνατό. Να εμβολιαστούμε και να εμβολιαστούμε με τρείς δόσεις», τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Παίρνοντας τον λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 170.000, σημειώνοντας μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη αλλά και σε Αχαία.

Επίσης τόνισε πως ένας στους 3 στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών. «Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί, παρά την αύξηση των κλινών».
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο Γκίγκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος μεταξύ άλλων αναγέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.

Στον κόσμο έχουν καταγραφεί, τόνισε ο κύριος Μαγιορκίνης, 339 εκατ. μολύνσεις και 5,58 εκατ. θάνατοι με τη νόσο.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7%, περίπου 7.260 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη καταγράφηκε 8% αύξηση στις διαγνώσεις, λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν μετά από αρκετές εβδομάδες, περίπου 2%.

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε στο ερώτημα η Βάνα Παπαευαγγέλου.