Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο mRNA «γεννήθηκε» από Έλληνα ερευνητή..ΒΙΝΤΕΟ



Η ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού έγινε εφικτή, διότι προηγήθηκαν ερευνητικές προσπάθειες από διάφορους επιστήμονες για πολλές δεκαετίες. Ουσιαστικά, πριν από το τελικό επίτευγμα υπήρξαν άλλες σημαντικές ανακαλύψεις.

Πριν από 43 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Έλληνας ερευνητής δρ. Γιώργος Δημητριάδης, επικεντρώθηκε στα λιποσώματα και την τεχνολογία mRNA προσδοκώντας θεραπεία κατά των καρκινικών κυττάρων και χωρίς να φαντάζεται φυσικά εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Κατάφερε όχι μόνο να χρησιμοποιήσει τα λιποσώματα ως φορείς για τη μεταφορά mRNA σε διαφοροποιημένα κύτταρα, αλλά και να τα μεταφράσει.

 Για τις εργασίες εκείνης της περιόδου ο κ. Δημητριάδης τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της Βρετανικής Βιοχημικής Εταιρείας, ενώ ως πρωτεργάτης της τεχνολογίας mRNA, η  συμβολή του Έλληνα γενετιστή  στην ανάπτυξη των εμβολίων, χαρακτηρίζεται καθοριστική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθανασία Σταμοπούλου, συνέστησε σε όλους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «για όποιον δεν το κάνει οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι».

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Αθανασία Σταμοπούλου, Βάσω Τζανακάκη