Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κορωνοϊός: Δεύτερη μέρα εμβολιασμών



Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας,τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Σήμερα γίνεται εξάλλου η διανομή εμβολίων προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό.  Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν χθες, Κυριακή, από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου ολοκληρώθηκε η χορήγηση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η κ. Ευσταθία Καμπισιούλη νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμό» ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. 

Ακολούθησαν ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος της Βουλής.

«Τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου λίγο μετά τον εμβολιασμό της. «Τώρα πια δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας», πρόσθεσε. 

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ΕΕ η οποία κατάφερε και παρέδωσε ταυτόχρονα στις χώρες τις δόσεις κάνοντας πράξη το μήνυμα της αλληλλεγγύης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον εμβολιασμό του.  «Σήμερα όλοι γελάμε κάτω από τις μάσκες μας», πρόσθεσε. «Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να δείξουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», σημείωσε τονίζοντας πως  μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός είναι να εμβολιαστεί η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. «Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε την περιπέτεια με τον Covid», είπε επίσης.

Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Είναι μια ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας. Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου όπου βρίσκομαι αλλά και των άλλων νοσοκομείων».

Το σημερινό πρόγραμμα

Τη σκυτάλη των εμβολιασμών λαμβάνουν σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις:

11:30 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

12:15 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

12:45 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αποφάσεις για τις Θεσπιές

Εν τω μεταξύ, 342 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αριθμός αισθητά μειωμένος, αλλά με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται σε 469, διατηρώντας αμείωτη την πίεση προς το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, στις πρώτες θέσεις με υψηλότερους μέσους όρους κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες βρέθηκε χθες ο νομός Βοιωτίας και ενώ σήμερα εκπνέει η ισχύς των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί, με τους ιθύνοντες να αποφασίζουν για νέα παράταση ή μη του πλαισίου επιδημιολογικού ελέγχου της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ισχύουν:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).