Κυριακή 29 Μαΐου 2022 -

Κοντονής: Να παραταθεί για ένα χρόνο νόμος όπως αυτός του Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσειςΕπιμένει στην απαράδεκτη άποψη ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ. 

Για τον περιβόητο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών που έχει αποφυλακίσει δεκάδες βαρυποινίτες δολοφόνους με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα νέες δολοφονίες και εγκλήματα, ανέφερε πως σωστά ελήφθη διότι σήμερα φθάσαμε σε ένα διαχειρίσιμο νούμερο κρατουμένων.

Τόνισε επίσης ότι εισηγήθηκε αποσυμφορητικό νόμο για ακόμη ένα χρόνο ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι και ο τελευταίος Χαρακτήρισε απαρχαιωμένο το πλαίσιο των ποινών όπου τα ισόβια μοιράζονται σαν « στραγάλια» και ανήγγειλε ότι θα υπάρξει μείωση των ποινών προτάσσοντας την κοινωφελή εργασία .
 
Για την άδεια στον Δ.Κουφοντίνα ανέφερε πως τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο το καθεστώς των αδειών και τόνισε πως δεν αλλάζει τίποτε στο καθεστώς αυτό.

Δεν είναι προϋπόθεση για την άδεια η μεταμέλεια, ανέφερε και τόνισε πως έγινε φασαρία επειδή ήταν στην επικαιρότητα τα paradise papers και οι συνομιλίες του Αυγενάκη. Έκανε λόγο για υποκρισία τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακισθεί 10 άτομα που είχαν καταδικασθεί για την 17 Νοέμβρη.

Για την κακοκαρία που έπληξε την Αττική, τα θύματα και τις καταστροφές ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως πρόκειται για πρωτόγνωρα φαινόμενα και ανείπωτη τραγωδία.

Πληρώνουμε τα λάθη δεκαετιών ανέφερε και τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Σε πρώτο χρόνο η κυβέρνηση με τα μέσα που διαθέτει έκανε αυτό που πρέπει » ανέφερε και τόνισε πως «δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο χρόνια δεν λειτούργησαν και φθάσαμε σε αυτά τα φαινόμενα».

Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον μέχρι σήμερα γίνεται το αντίθετο, ανέφερε ο κ Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής ρωτήθηκε και για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και ανέφερε ότι είναι φωτεινό μετέωρο ο αγώνας κατά της δικτατορίας.
 
Για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται για την εξασφάλιση της ασφάλειας που θέτουν οι συμβολαιογράφοι θα αλλάξουν την απόφαση τους για αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31 12.2017.
 
«Ένα από τα μέτρα αυτής της κυβέρνησης ήταν η εξασφάλιση της α΄ κατοικίας. Σήμερα όσοι συμπολίτες μας έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη έχουν προστασία της α΄ κατοικίας μέχρι 31.12.2017 και έχουμε και τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτό θα επεκταθεί και το 2018» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
 
 
Τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ματαιωθεί πλειστηριασμοί ακινήτων σε περιοχές όπως το Ψυχικό και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων κάτω από 300.000 ευρώ. Θα τηρηθεί ο νόμος και θα υπάρξει αυστηροποίηση σε όσους προσπαθήσουν να ματαιώσουν πλειστηριασμούς, ανέφερε.

 
Για την απόδοση δικαιοσύνης ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα αγώνα και έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης . Προανήγγειλε και βελτίωση στις υποδομές των δικαστηρίων και ανέφερε πως ίσως επιτευχθεί μέσα στο 2018 το «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου της Αθήνας.