Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2022 -

«Κωλοτούμπα» από Ερντογάν: Θέλει «απευθείας διάλογο» με την Ελλάδα..«Απευθείας εποικοδομητικό διάλογο» υποστηρίζει ότι θέλει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία προσπάθεια ώστε να αποπειραθεί να φανεί συναινετικός στη Δύση.
Σε συνάντησή του με όλους τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωσε ότι «ελπίζουμε το 2022 η Ε.Ε. να λυτρωθεί από τη μυωπική στρατηγική της, και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία», ενώ άφησε υπαινιγμούς για Ελλάδα και Κύπρο αναφέροντας ότι «κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ».

«Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκύπριων» αλλά απέφυγε να μιλήσει για δυο κράτη στους διπλωμάτες της ΕΕ.