Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κινητό πλυντήριο ταξιδεύει στην Αττική για να φροντίσει τους άστεγους



Ένα κινητό πλυντήριο ρούχων ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της Αττικής για να ενισχύσει την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό των αστέγων. Φροντίζουν για τη διατήρηση της υγιεινής τους, πλένοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ρούχα τους.
Έξι φορές την εβδομάδα, ένα βανάκι με δυο πλυντήρια και δυο στεγνωτήρια, σταματάει σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου οι άστεγοι αφήνουν τα λίγα υπάρχοντά τους. Το Ithaca Laundry τους βοηθάει να νιώσουν ότι υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι που νοιάζονται και δεν τους έχουν ξεχάσει.

Σε κάθε σημείο που πάει το πλυντήριο, ακολουθούν και εθελοντές που συνεισφέρουν στο έργο υποστήριξης των αστέγων. Κάποιοι τους μαγειρεύουν. Άλλοι τους κουρεύουν. Και κάποιοι τους προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη.
Οι ενέργειες αυτές έχουν όμως, ένα κοινό στόχο, να βρουν οι άστεγοι την δική τους Ιθάκη, από όπου πήραν και το όνομα για τη δράση τους. Δέκα χρόνια περιπλανιόταν ο Οδυσσέας μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη, λόγω της τιμωρίας των θεών για την ύβρη που είχε διαπράξει. Μπορεί οι άστεγοι να τιμωρήθηκαν από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αλλά το ταξίδι τους είναι εξίσου δύσκολο και γεμάτο εμπόδια. Και σε αυτό προσπαθεί να βοηθήσει η ομάδα του Ithaka Laundry.

«Από την πρώτη στιγμή οι άστεγοι μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους. Δεν φοβήθηκαν. Ήταν κάτι που είχαν ανάγκη. Νιώθουν ότι γίνεται αξιοπρεπής ο αγώνας τους», ανέφερε η υπεύθυνη του Ithaca Laundry,Δήμητρα Κουντουριώτη. Ωστόσο, πέρα από το πλύσιμο, η ομάδα του Ithaka Laundry είναι για αυτούς μια παρέα, ένα στήριγμα. Συζητάνε μαζί τους.