Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Κίνδυνος για τους ασθενείς η ενιαία λίστα χειρουργείωνΣτον «αέρα» βρίσκονται τα επείγοντα χειρουργεία με την πρόσφατη απόφαση για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Η νέα απόφαση εισάγει νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, ενώ διαταράσσει και την ομαλή διοικητική λειτουργία των νοσοκομείων, μεταβιβάζοντας σημαντικές διοικητικές ευθύνες στους γιατρούς.

Όσο για το στόχο της μείωσης της αναμονής των ασθενών, κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, αφού οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν.

Έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση εκφράζει το Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας την ανάκληση της εφαρμογής της απόφασης, προκειμένου να μπορέσει να γίνει διάλογος με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και τις τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Δεν μειώνεται ο χρόνος αναμονής με τη λίστα χειρουργείων επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Συγχέονται επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά, οι τακτικές, με τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις

Όπως επισημαίνει η παράταξη, όχι μόνο δεν πρόκειται για ενιαία λίστα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ακόμα ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ΗΔΙΚΑ, που απλά θα «καθαρογράψει» τις ήδη υπάρχουσες ανά νοσοκομείο πλατφόρμες. Και τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με «μείωση της αναμονής», η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται να στελεχωθούν τα  χειρουργεία με το αναγκαίο ιατρικό (αναισθησιολόγους) και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ως παράδειγμα των τελευταίων ημερών αναφέρεται το νοσοκομείο Νίκαιας, που λόγω τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού οι λειτουργούσες χειρουργικές αίθουσες μειώθηκαν σε 6 (από 7 αντί για 10 που είναι εξοπλισμένες), ενώ την ίδια στιγμή στον κυλιόμενο πίνακα της 2ης ΥΠΕ υπάρχουν αιτήσεις 10 νοσηλευτών που θέλουν να προσληφθούν έστω ως επικουρικοί όμως δεν γίνεται καμία κίνηση για τον διορισμό τους από το υπουργείο Υγείας.

Κίνδυνος για τους ασθενείς

Οι εκπρόσωποι της παράταξης επισημαίνουν ότι με την απόφαση συγχέονται επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά, οι τακτικές με τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέροντας πως η κλινική εκτίμηση του επείγοντος περιστατικού γίνεται «κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου».

Διευκρινίζει πως διαχωρίζεται σαφέστερα τώρα η βαρύτητα της επέμβασης με μέγιστο χρόνο αναμονής ως δύο εβδομάδες για τη σοβαρότερη κατηγορία, επισημαίνεται η αντίφαση στο διαχωρισμό των επειγόντων.

Όμως τονίζεται πως ο χειρουργός θα πρέπει μέσα στην γενική εφημερία να αφιερώσει πολύ χρόνο σε μια περιττή γραφειοκρατία προκειμένου να οδηγήσει στο χειρουργείο ένα επείγον περιστατικό με π.χ. τραυματική ρήξη σπληνός, οξύ επισκληρίδιο αιμάτωμα ή οξεία κοιλία.

Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι η (επείγουσα) κλινική εκτίμηση του επείγοντος προς χειρουργείο περιστατικού δεν γίνεται στην (τακτική) πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου, ούτε στην «ολοήμερη» τακτική λειτουργία (δηλαδή στα «απογευματινά» επί πληρωμή ιατρεία). Γίνεται μόνο στην εφημερία του νοσοκομείου και όχι στην τακτική του λειτουργία, είτε πρωινή (δωρεάν) ή «ολοήμερη» (δηλαδή «απογευματινή» επί πληρωμή).

Επισημαίνει έτσι, ότι «κάθε αναφορά περί επειγουσών επεμβάσεων σε διάταξη που αφορά τακτικές επεμβάσεις, πρέπει να επαλειφθεί. Ο έλεγχος για το αν μια επέμβαση τακτική «βαφτίζεται» δήθεν επείγουσα, είναι άλλη διαδικασία».

Στη λίστα χωρίς ιατρική εξέταση

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χειρουργό να μπαίνει στην πλατφόρμα, οποιαδήποτε στιγμή, και να καταχωρεί όποιον ασθενή θέλει, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει εξεταστεί στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή όχι.

Έτσι, το Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή, σημειώνει ότι πουθενά δεν αναφέρεται το αυτονόητα απαραίτητο, πρώτα εξετάζεται οι ασθενής στα τακτικά ιατρεία και στη συνέχεια να εντάσσεται στη λίστα χειρουργείου.