Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατρούγκαλος: Τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών



«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, η ΝΔ είχε το βάρος της διαπραγμάτευσης. Όταν η Βουλγαρία ήταν μαζί με άλλες 6 χώρες στο μεγάλο κομμάτι της διεύρυνσης και το βάρος της διαπραγμάτευσης, το είχε το ΠΑΣΟΚ. Πείτε μας, τι ζητήσατε εσείς τότε; Ειδικά η ΝΔ για την Αλβανία που δεν έχουμε μόνο τα γενικότερα ζητήματα, σε σχέση με την Τουρκία, έχουμε και πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, που αφορούν τη μειονότητά μας, εκεί. Ας μας πει ένα πράγμα που ζητήσαμε και που πήραμε για να μπορεί μετά να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να θέτει παρόμοια ζητήματα», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διακαή πόθο της γειτονικής χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς διαπραγματευτήκαμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ονομάζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θα θεμελιωθεί ακριβώς λόγω της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας», σημείωσε.

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η γειτονική πλευρά δεν επιδεικνύει καλή πίστη και αμφισβητεί την ίδια τη Συμφωνία, ακόμη και τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ και οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ταυτόχρονα να άρουν κάθε αναφορά αλυτρωτισμού, μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την Ελλάδα. «Από εκεί και πέρα, θα έχουν υποχρέωση να σέβονται και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ» πρόσθεσε και απάντησε και σε εκείνους που αναφέρονται στην προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

«Τι θα γίνει μας λένε; Μετά το ΝΑΤΟ, θα μπουν στην ΕΕ γιατί θα είμαστε υποχρεωμένοι να μην προβάλλουμε αντίρρηση σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης; Αυτό το δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ως ελάττωμα της Συμφωνίας, λέγοντας, μάλιστα, πανηγυρικά ότι εκείνος θα εξασφαλίσει το veto. Τι έγινε λίγες ημέρες μετά; Έρχεται ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση και δηλώνει 29 Ιανουαρίου ότι για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει η Αθήνα. Γιατί προφανώς έχουμε συμπεριλάβει παρόμοιες ρήτρες προστασίας του εθνικού συμφέροντος, για την απίθανη, κατά τη γνώμη μου, περίπτωση, που θα καταστήσουν πραγματολογικά πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε προσπάθειες μη εφαρμογής», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται πλήρως, όχι όταν κυρώσει η Ελλάδα, αλλά όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας στείλει το επικυρωτήριο έγγραφο στον θεματοφύλακα της Συμφωνίας, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε εμάς που φαίνεται ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα κυρώσει και μέχρι την τελευταία χώρα που θα κυρώσει, θα έχουμε τον χρόνο να ελέγξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Αυτά δεν είναι τεχνικά πράγματα. Δείχνουν τη φροντίδα που κάναμε ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, ότι η βόρεια γείτονα χώρα έχει συστήσει διυπουργική επιτροπή για να αλλάξει άρδην το κράτος τους, να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων, να αλλάξουν τα ονόματα των κτιρίων, να αλλάξουν τα ονόματα των θεσμών, να αλλάξουν τα ονόματα των δημόσιων οργανισμών. «Είναι εύκολο; Δηλαδή μόνο για εμάς το όνομα είναι θέμα της ψυχής μας; Δηλαδή σε επίπεδο συμβολισμού και υποστολής της εθνικής τους υπερηφάνειας, εν γνώσει τους ότι η Συμφωνία αποτελεί τίμιο συμβιβασμό, έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο ψυχολογικό και συμβολικό επίπεδο υποχρεώσεις, από ό,τι είναι οι δικές μας υποχρεώσεις» παρατήρησε.