Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Κατρούγκαλος για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Μόνο ο Ερντογάν μπορεί να την ανοίξει



Μόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να λύσει το θέμα με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη σκιά των αναφορών του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία.

«Αν είναι να ληφθεί μια απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μόνο ο Ερντογάν θα μπορούσε να την πάρει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά τηνσυνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο την Τρίτη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την ανάπτυξη των σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό, όπως επίσης να ξεκινήσουν με τρόπο συστηματικό διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε επίσης το πλαίσιο μιας πιθανής έναρξης διερευνητικών επαφών. «Κατ' αρχάς θα υπάρξουν επαφές μεταξύ των γενικών γραμματέων των υπουργών Εξωτερικών και των αναπληρωτών υπουργών. Αλλά και οι υπουργοί Άμυνας θα συναντηθούν με σκοπό την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αργότερα οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε επίπεδο υπουργών. Έπειτα από το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο, θα ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές», όπως εξήγησε.

Ημερομηνία πάντως για την 5η σύνοδο της Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη δεν καθορίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο. «Ο κ. Ερντογάν μίλησε για Απρίλιο. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι προλαβαίνουμε μέχρι τότε. Πάντως, υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.