Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κατώτατος μισθός: Η αύξηση «άνοιξε» τον κύκλο αναπροσαρμογής μισθών και παροχών



Το κύκλο αναπροσαρμογής των αμοιβών και των παροχών, «άνοιξε» χθες η κυβέρνηση με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης αυξήσεων στον κατώτατο μισθό κατά 7,5%, – δηλαδή επιπλέον 50 ευρώ μηνιαίως – διαμορφώνοντάς τον στα 713 ευρώ.

«Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέο πακέτο στις αρχές του 2023.

Η τροχιά βελτίωσης των αμοιβών και η επιστροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα συνεχιστεί το 2023, ώστε να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Στις αρχές του έτους θα εκκινήσει – και πάλι – η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ πέραν των μισθών, (που αναμένεται να επανέλθουν – τουλάχιστον για τα κατώτατα όρια – στα επίπεδα προς της περιόδου της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων), αυξήσεις προβλέπεται να δοθούν και στις συντάξεις κλείνοντας ένα «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από 1ης Μαΐου κατά 7,5%, ή 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ που ήταν τη 1η Ιανουαρίου 2022. Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 2%), προκύπτει συνολική αύξηση κατά 9,7%, ή 63 ευρώ το μήνα εντός του 2022 (από 650 ευρώ διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ).

Η συγκεκριμένη αύξηση θα ισχύσει και για το καθεστώς των τριετιών Οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε όσους τις δικαιούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα (αύξηση κατά 31 ευρώ περίπου). 

Οι συντάξεις

Αύξηση αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και για τις συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) που προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 4,5% (2% +2,5%). Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».