Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κακοκαιρία Αττική: Χιόνι στα βόρεια προάστεια - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί



Η κακοκαιρία «Λέανδρος» χτυπά από τα ξημερώματα του Σαββάτου και την Αττική, κυρίως με βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το χιόνι έχει κάνει την εμφάνισή του στα ορεινά του Λεκανοπεδίου.

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε στο protothema.gr και επισήμανε ότι τα ισχυρότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας αναμένονται σήμερα Σάββατο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε πολλές περιοχές όπως και στην κίνηση των οχημάτων, γιατί πιθανόν και στις εθνικές οδούς να δημιουργηθούν προβλήματα από τη χιονόπτωση και κυρίως στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως από το πρωί του Σαββάτου παραμένουν κλειστές για την κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των φαινομένων, η οδός Αναπαύσεως, στην περιοχή του Παπάγου, από το ύψος του νεκροταφείου προς Υμηττό, η περιφερειακή οδός Αλίμου - Κατεχάκη προς θέση Καλοπούλα από το ύψος του Πυροφυλακίου Καισαριανής, η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης προς το ύψος του 414 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, η λεωφόρος Φυλής προς Μονή Κλειστών, από το ύψος της τελευταίας ταβέρνας, η οδός Τατοΐου, δυο χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα στο ρεύμα προς Κατσιμίδι και η επαρχιακή οδός Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της ταβέρνας «Θέα» προς Ιπποκράτειο Πολιτεία και η οδός Αριστογείτονος στην περιοχή Αφιδνών, προς Ιπποκράτειο Πολιτεία (Θέση Παζαροπούλου).

xioni_dion1xioni_dion2

Ειδικότερα, εκτός από την Τατοϊου, από νωρίς το πρωί, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τυχόν ακινητοποίηση αυτοκινήτων και να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι το Σχηματάρι (67.655 χιλιομετρική θέση).

Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, οδικής βοήθειας και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και για τα φορτηγά στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, έκλεισε η κυκλοφορία και στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην οδό Αναπαύσεως στου Παπάγου, στο ρεύμα προς το βουνό και η περιφερειακή οδός Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, την λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Θησέως και στην λεωφόρο Φυλής, προς Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα, από το ύψος τελευταίας ταβέρνας.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του κ,. Λαγουβάρδου, αναμένεται να έχουμε χιονοπτώσεις ακόμα και στα Βόρεια προάστια της Αττικής ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε κι ένα τρίτο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια από τη Δευτέρα.

«Δύσκολη η σημερινή μέρα λόγω της κακοκαιρίας "Λέανδρος" γιατί έχουμε και τα περισσότερα φαινόμενα .Ήδη έχουμε πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας,πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μια διαταραχή που έγινε από το βράδυ της Παρασκευής στο Ιόνιο φέρνει αρκετές ποσότητες βροχής ή χιονιού στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Όσον αφορά την Αττική είναι μέσα στις περιοχές που θα έχουμε φαινόμενα. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις μέσα στην ημέρα σε όλους τους ορεινούς όγκους, προφανώς της Αττικής, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο μέχρι και τα Βόρεια προάστια. Αρκετά χιόνια στα Βορειοδυτικά, ενώ εκτίμησή μου είναι ότι μέσα στην πόλη θα είμαστε σε θερμοκρασίες οριακά για χιονόπτωση, μπορεί να έχουμε κάποιο χιονόνερο και μέγιστες τιμές που στο κέντρο της πόλης δεν θα ξεπεράσουν τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ 2 με 3 βαθμούς κελσίου θα είναι οι μέγιστες τιμές στις βόρειες περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου περιμένουμε και χιόνι».