Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καιρίδης: «Επηρεάζουν τα οπλικά συστήματα οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία»



Ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης αναφέρθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ τις χαρακτήρισε βαρύτατες και σημαντικές.

Ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ πλήττουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία με δύο τρόπους:

α)Οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδιο στη χρηματοδότηση όλης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων οργανισμών δανειοδότησης

β)Οποιοδήποτε όπλο περιέχει αμερικανικό εξάρτημα, έστω και μια βίδα, δε μπορεί να εξαχθεί στην Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει και τα Μπαϊρακτάρ, τα περίφημα drones που έχουν αμερικανικά λέιζερ πάνω, αλλά και όπλα τρίτων χωρών που είναι να πάνε στην Τουρκία.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Καιρίδης, αυτό θα έχει συνέπειες και για τα γερμανικά υποβρύχια και το ισπανικό αεροπλανοφόρο Anadolu. Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεσμεύει και τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι ο Μπάιντεν θα επιδιώξει μια επανεκκίνηση με όλες τις χώρες που οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Όμως τώρα οι κυρώσεις δεν αλλάζουν, άρα ο Ερντογάν πρέπει να πακετάρει και να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία», υποστήριξε ο κ. Καιρίδης.