Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 -

Κ. Χατζηδάκης: Ν/σ χρυσής τομής για λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος«Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα για τις παραλίες μας, και το αποτύπωμά του νομοσχεδίου θα φανεί σε λίγους μήνες» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην αποψινή, επί της Αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός επισήμανε πως «δημιουργούμε ένα ξεκάθαρο πλέγμα υποχρεώσεων για τους δήμους και τους παραχωρησιούχους», «επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τους αιγιαλούς σε μια ισορροπία μεταξύ μιας λελογισμένης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος», «θεσπίζονται υψηλά πρόστιμα και κυρώσεις».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως «μου κάνουν εντύπωση, καθώς έχουμε ένα νομοσχέδιο που κάνει βήματα μπροστά», και σε περίπτωση που θα υποχωρούσαμε, «αυτό που θα γινόταν ήταν να κρατήσουμε την πραγματικότητα που υπήρχε την περασμένη χρονιά, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν θα το ήθελε κανείς μας». Μια πραγματικά καλόπιστη αντιπολίτευση είπε ο υπουργός «βοηθάει την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα που την κάνει» είπε και διερωτήθηκε «πόσα χρόνια θα μας πάρει στην Ελλάδα, στο να μπορέσουμε να έχουμε μια μίνιμουμ συναίνεση σε θέματα που υποθέτω ότι κατ' ιδίαν όλοι συμφωνούμε».

Σχετικά με την κριτική που άσκησαν όλα τα κόμματα για το γεγονός ότι σειρά διατάξεων ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου μετά την διαβούλευσή του, ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε «ποιος είναι αυτός που στην πραγματικότητα διαφωνεί με την δυνατότητα που παρέχεται στους γιατρούς να έχουν επιπλέον έσοδα για τις εφημερίες τους. Με τις διατάξεις για τις ενισχύσεις των αγροτών που προστέθηκαν, για τις επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ή στις αυξήσεις στα επιδόματα γέννησης».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις διατάξεις του βασικού κορμού του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σαφώς και δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, καθώς έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Άλλα μπορεί να ήθελαν οι επιχειρηματίες και άλλα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το γεγονός όμως ότι και από τις δύο πλευρές υπάρχουν αντιρρήσεις, σημαίνει ότι κινούμαστε σε μια χρυσή τομή. Δεν μπορεί όλοι να ήταν ευχαριστημένοι, γιατί τότε θα ήταν δημόσιες σχέσεις και όχι νομοθέτηση».

Αναλύοντας τις διατάξεις και τους στόχους των ρυθμίσεων, ο υπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουμε την προστασία των αιγιαλών, θεσπίζονται οι «απάτητες παραλίες» και διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σημειώνοντας πως «εάν ακούσουμε τις προτάσεις σας και περιμένουμε να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να καθοριστούν οι 'απάτητες παραλίες', θα παραμείνει το περυσινό 'λαμπρό' καθεστώς, έως ότου δεήσουν οι μελετητές να κάνουν τις μελέτες τους». Θεσπίζεται η κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ηλεκτρονική διαδικασία και μπαίνει φρένο « στο 'μπάχαλο' που επικρατούσε, που οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά το χώρο».

Δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους, αλλά και τους δήμους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και «για πρώτη φορά εισάγεται διοικητική κύρωση για όσους παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους». Αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για τους ελέγχους. «Υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά πέρυσι κάναμε 4500 ελέγχους και βρήκαμε 1750 παραβάσεις». Παράλληλα, το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones.

Ειδικά για την αυστηροποίηση των ποινών, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτές θα φτάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων. Για τον ορισμό της παραλίας επανέρχεται η ρύθμιση που ίσχυε το 2001 με νόμο του ΠΑΣΟΚ έως το 2019. Για τις προθεσμίες υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την πρώτη εφαρμογή το 2024, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι διαγωνισμοί εκμίσθωσης. Για την έλλειψη προσωπικού στις Κτηματικές Υπηρεσίες, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αξιοποιηθούν μηχανικοί και δικηγόροι με συμβάσεις έως ότου γίνουν οι διαγωνισμοί από το ΑΣΕΠ και έχει υπάρξει συνεννόηση για αξιοποίηση των στελεχών της υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφέρειας. Για την εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων ξεκαθάρισε πως «υπάρχει πάντοτε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Ας μη δημιουργούμε πολιτικούς μύθους!» - όπως υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις περιοχές Natura. Ο κ. Χατζηδάκης, επίσης, δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμοστεί η διασύνδεση των δανειακών μηχανών με τα POS.