Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Οι συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών



Οι «συναισθηματικές» αγορές αναπτύσσονται πέντε φορές ταχύτερα από τη παγκόσμια οικονομία, καθώς ο τζίρος των συναλλαγών κατά την περίοδο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με έρευνα της Mastercard.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Mastercard Love Index» - για το οποίο συλλέγονται στοιχεία συναλλαγών σε περισσότερες από 50 χώρες - οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν ολοένα και περισσότερο, με το σύνολο των συναλλαγών να παρουσιάζει άνοδο 181,5% την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, οι Έλληνες δείχνουν να επενδύουν στην προσφορά εμπειριών και όχι αγαθών για τους αγαπημένους τους. Παραδοσιακά δώρα, όπως λουλούδια ή κοσμήματα, υποχωρούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ αντίστοιχα οι κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2017.

Στην ίδια κατεύθυνση, με ακόμα υψηλότερα ποσοστά, κινείται η αξία συναλλαγών σε κρατήσεις ταξιδιωτικών εισιτηρίων, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο, με τα στοιχεία να παρουσιάζουν άνοδο 50% την τελευταία τριετία.

Η έξοδος για φαγητό παραμένει στις κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων, αν και ο ρυθμός αύξησης του όγκου των συναλλαγών σε εστιατόρια παρουσίασε τα χαμηλότερα ποσοστά από το 2017.

Σε σύνολο, την τελευταία τριετία, ο αριθμός συναλλαγών σε εστιατόρια έχει αυξηθεί κατά 326%, όμως σε σχέση με το 2018 τα ποσοστά αυξήθηκαν με χαμηλότερη δυναμική (62%), δείγμα της καταναλωτικής τάσης για προσφορά περισσότερο ξεχωριστών εμπειριών.

Πάντως, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, οι Έλληνες συνεχίζουν να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους την τελευταία στιγμή.