Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ημέρα ανακοινώσεων για την χαλάρωση των μέτρων



Το έναυσμα για τη σταδιακή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» θα δώσει ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα που θα απευθύνει στις 18.00, ανακοινώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα γίνει η εξειδίκευση των πτυχών του κυβερνητικού σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Δίνοντας μία πρόγευση για όσα θα ανακοινωθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως η επανεκκίνηση θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα και πρόσθεσε πως μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

 

Ο κ. Πέτσας παρουσίασε μάλιστα τον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων, παραθέτοντας τα στάδια υπό τα οποία θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».

Για τα sms στο 13033 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι από την αρχή της άρσης των περιορισμών οι πολίτες δεν θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα μετακίνησης και να στέλνουν γραπτά μηνύματα. Ειδικά για τη μετακίνηση σε διαφορετικούς νομούς και στα νησιά, σημείωσε ότι εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και εκτός νομού και στα νησιά, ώστε να έχουμε σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, είπε ότι σε πρώτη φάση και από τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης θα ανοίξουν για ατομική λατρεία, ενώ η παρουσία πιστών στις ακολουθίες θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο σε συνεννόηση και με την Εκκλησία.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι οι συμβολικοί εορτασμοί για την Πρωτομαγιά μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων και κάλεσε τα κόμματα και τα συνδικάτα να κατανοήσουν ότι «φέτος είναι αλλιώς».

«Μέχρι να αρθούν, τα μέτρατηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό. Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα» προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα».