Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

Η Τουρκία «κόβει στα δύο το Αιγαίο» με παράνομη ΝΟΤΑΜ και αμφισβητεί το καθεστώς σε 152 νησιάΣυνεχίζει στη γραμμή των προκλήσεων η Τουρκία, επιμένοντας να θέτει θέμα Αιγαίου και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. 

Με μια νέα παράνομη NOTAM η «κόβει το Αιγαίο στη μέση» για μια μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης. 

Επέλεξε μάλιστα μια σημειολογική ημερομηνία την 29η Μαΐου που είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, για να προχωρήσει στη δέσμευση όλου του ανατολικού Αιγαίου.

 Το παράνομο του πράγματος

 Η Άγκυρα δεσμεύει παράνομα πέντε περιοχές και διαδρόμους μέσω των οποίων ζητείται από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Άμεση ήταν η απάντηση στην παράνομη ΝΟΤΑΜ από την Ελληνική πλευρά, η οποία τονίζει το παράνομο του πράγματος και την ακυρότητα της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.

 Ανατροφοδότηση της ίδιας προκλητικής ρητορικής

 Στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί, όπως οι Τούρκοι αρέσκονται να υποστηρίζουν. Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς των 152 νήσων από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσα τους τις Οινούσσες, την Στρογγύλη, το Φαρμακονησί, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος.