Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.. Εμπόδισε Γαλλικό ερευνητικό να διεξάγει έρευνες..



«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει η Τουρκία μετά το «κάζο» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια.Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Τουρκία προχώρησε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης  ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας» ενώ χθες υπήρξε νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή σαφούς ελληνικής κυριαρχίας… 

Χρησιμοποιεί το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η Τουρκία κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που δείχνει τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό, ούτως ώστε να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία!

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του ενώ αύριο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πάει στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. 

Fake news από Σοϊλού

Για μια ακόμη φορά, η τουρκική προπαγάνδα -διά του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού- χρησιμοποιεί βίντεο αμφιβόλου προελεύσεως για να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο τούρκος υπουργός κοινοποιεί βίντεο, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να κάψουν ανθρώπους υπό την επίβλεψη των Ευρωπαίων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους. Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης. Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά, θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού» αναφέρει χαρακτηριστικά.