Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η ΠτΔ στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli, παρέστη σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Valéry Giscard d’Estaing στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.


Για τον μεγάλο ευρωπαϊστή ηγέτη, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, μίλησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank–Walter Steinmeier και ο Προέδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.


Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην οποία έκανε ειδική αναφορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Macron, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Στη σύντομη συνάντηση που ακολούθησε, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Macron για τα θερμά λόγια που εξέφρασε δημόσια, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε ο Valéry Giscard d’Estaing στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, αλλά και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι ελληνογαλλικές σχέσεις. Ο Πρόεδρος Macron συμφώνησε και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στην εκδήλωση.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους Προέδρους της Σλοβενίας Borut Pahor, της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa και της Βουλγαρίας Rumen Radev.
Αμέσως μετά την εκδήλωση, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε σήμερα τιμητική εκδήλωση στη μνήμη ενός μεγάλου ηγέτη και φίλου της Ελλάδας, του Προέδρου Valéry Giscard d’Estaing στην οποία συμμετείχα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Macron και του Προέδρου του Κοινοβουλίου Sassoli.
Πεπεισμένος ότι το μέλλον της Γαλλίας βρίσκεται στην Ευρώπη και ότι ο ρόλος της Ευρώπης πρέπει να είναι ισχυρός και καθοριστικός, ο Giscard d’Estaing συνέβαλε αποφασιστικά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Άνθρωπος με βαθιά κλασική παιδεία, δυναμισμό και καθαρές ιδέες, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας».