Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η νέα θεωρία που αφορά την αιτία θανάτου του Μέγα Αλέξανδρου



Μία νέα έρευνα έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις σχετικά με τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Η επιστημονική επιθεώρηση «The Ancient History Bulletin» («Δελτίο Αρχαίας Ιστορίας»), που εκδίδεται στις ΗΠΑ, δημοσίευσε άρθρο της καθηγήτριας Ιατρικής, Κάθριν Χολ, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας σύμφωνα με το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από το σύνδρομο Γκιγιέν–Μπαρέ, μια σπάνια νευρολογική ασθένεια.

Η ίδια εκτιμά ότι κόλλησε μια παραλλαγή της νόσου που προκαλεί παράλυση και σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπήρχε για τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε ημέρες μετά, από τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός.

Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας και παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.