Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η μετάλλαξη Δέλτα εντείνει την πίεση στο σύστημα Υγείας – Εφιαλτικά σενάρια ενόψει φθινοπώρου



Σε κλίμα προετοιμασίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αφού επιχειρούν να οργανώσουν το σύστημα υγείας για την περίπτωση που υπάρξει μεγάλο κύμα εισαγωγών λόγω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού σε λίγες εβδομάδες.

Άλλωστε, η εικόνα των τελευταίων ημέρων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο.

Χωρίς τείχος ανοσίας αφού ο ρυθμός εμβολιασμού ατόνησε και με σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας ανεμβολίαστους, οι ειδικοί προβλέπουν τις επόμενες εβδομάδες ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει τον πληθυσμό και θα μολύνει ακόμα και ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ασχέτως αν δεν αναμένεται – σύμφωνα με όλες τις έρευνες – να νοσήσουν βαριά.

 

Καθώς ο ιός αρχίζει να ταξιδεύει στις αποσκευές των εκδρομέων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα νοσοκομεία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν στο όριο της κατάρρευσης και ήδη η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη είναι ίσως δηλωτική των συνθηκών που αναμένονται να επικρατήσουν το προσεχές διάστημα.

Ορισμένα στοιχεία είναι ενδεικτικά του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι μισοί Ελληνες – παρά τις εκκλήσεις και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.048.056 εμβολιασμοί (πρώτης και δεύτερης δόσης).

Για την πρώτη δόση έχουν προσέλθει 5.862.754 άτομα (56% επί του γενικού πληθυσμού, 65% επί του ενήλικου), ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι μέχρι στιγμής οι 5.543.737 (53% επί του γενικού πληθυσμού, 62% επί του ενήλικου).

Τις τελευταίες 10 ημέρες, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών, έχουν κλειστεί μόλις 72.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, την ώρα μάλιστα που οι ΜΕΘ, ειδικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και παρά τα τοπικά lockdown, στενάζουν υπό το βάρος των ολοένα και περισσότερων διασωληνώσεων ανεμβολίαστων ανθρώπων.

 

Αρκετά ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης με τον αριθμό των ασθενών που νοσούν από κοροναϊό, καθημερινά να αυξάνεται, παράλληλα με την πίεση που δέχεται το τοπικό σύστημα Υγείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την Τρίτη (17/8) νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία του νησιού 200 ασθενείς ενώ σήμερα, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, νοσηλεύονται 220 εκ των οποίων οι 28 στις ΜΕΘ και από αυτούς οι 24 διασωληνωμένοι.

Το Νοσοκομείο Χανίων διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ των περισσοτέρων ασθενών, συνολικά 73, ενώ το Ηράκλειο έχει την πλειοψηφία των νοσούντων στις ΜΕΘ. Από τους 28 σε επίπεδο Κρήτης, οι 22 νοσηλεύονται στις Μονάδες του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου. 

Γεωργιάδης – Θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα – Τι είπε για τον Τσιτσιπά

 

Η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να μεγαλώνει και η μετάλλαξη Δέλτα «δείχνει τα δόντια της». Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει Σεπτεμβρίου και όπως ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τον Αύγουστο περιμένουμε αναλογικά λίγα κρούσματα ώστε να μπούμε στο φθινώπορο με ένα «χαμηλό νούμερο».

Η καθηγήτρια στάθηκε στους «σκληρούς» δείκτες, κυρίως σε αυτόν με τους θανάτους, που όπως είπε «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς».

Η κυρία Ψαλτοπούλου ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές».

Η ανησυχία των επιστημόνων εντείνεται βλέποντας τα στοιχεία των εμβολιασμών που καταδεικνύουν ότι το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας είναι εκείνο που απέχει πεισματικά από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ειδικότερα, από τον ενήλικο πληθυσμό, τελευταίοι σε ποσοστά εμβολιασμών κατατάσσονται οι 18-24 με μόλις το 39,4% να έχει κάνει την πρώτη δόση ενώ μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού οι νεαρότεροι ενήλικοι Ελληνες αγγίζουν το 40,5%.

 Κοροναϊός – Καμπανάκι ειδικών για τους ανεμβολίαστους – «Έχουν 10πλάσια πιθανότητα να διασωληνωθούν»

Δεύτεροι από το τέλος, οι 25-29, που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 50% (συν τα ραντεβού 50,9%) ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που σημειώνονται μέχρι στιγμής στα παιδιά (15-17 με μια δόση το 11,1% συν τα ραντεβού 12,6% και οι 12-14 στο 3% συν τα ραντεβού 4%) υπογραμμίζουν τον αγώνα που θα δοθεί για να πειστούν οι γονείς για τον παιδικό εμβολιασμό προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης θεωρεί ότι στην Κρήτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβρη ενώ οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου. 

Λουκίδης – Η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί την πανδημία – Επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός

Όπως λέει, ιδιαίτερα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά.

«Τα μέτρα βοηθούν αποδεδειγμένα στο να πέσουν τα κρούσματα. Ουσιαστικά είχαμε αποκλιμάκωση στη Μύκονο και αντίστοιχη αποκλιμάκωση υπήρχε και στη Ζάκυνθο» είπε.

Μάλιστα, εκτιμά ότι στο τέλος του μήνα θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε πάνω από 4.500 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, θεωρεί πως στην Αττική δεν θα παρθούν περιοριστικά μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής πνευμονολογικής Εταιρείας, επισήμανε «η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή υπερισχύει και οδηγεί την πανδημία. Αυτό που μας απασχολεί είναι πώς θα την αναχαιτίσουμε».