Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η «Καραϊβική» της Ελλάδας: Ο εκπληκτικός τιρκουάζ παράδεισος στα νότια της Εύβοιας



Σαν μικροσκοπικές κουκίδες πάνω στο χάρτη της Ελλάδας, ο Κόλπος των Πεταλιών ή αλλιώς και απλούστερα Πεταλιοί αποτελούν μια «γειτονιά» 10 μικρών νησιών, που εκτείνεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από το Μαρμάρι.

Η ιστορία και οι διάσημοι που κολύμπησαν

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομέρ Μπέη, ο οποίος έστελνε το χαρέμι του εκεί για διακοπές. Αυτός πούλησε τα κτήματα στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1871 πέρασαν στον βασιλιά Γεώργιο τον Α΄ και από αυτόν στην ιδιοκτησία Εμπειρίκου (λένε ότι τα πούλησε αντί του ποσού των 300.000 δρχ. τότε)!

Είναι από το πρώτα νησιά που αγόρασαν ιδιώτες και αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης μεγιστάνων και γαλαζοαίματων. Σήμερα, τα περισσότερα είναι ακατοίκητες βραχονησίδες (ξέρες), εκτός από τρία.

Κατά καιρούς, επίσης, ήρθαν και πολλοί ακόμα επιφανείς, ως προσκεκλημένοι των επώνυμων ιδιοκτητών. Γνωρίζουμε έτσι ότι στα νερά των Πεταλιών κολύμπησαν, μεταξύ άλλων, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας (πολυσυζητημένες οι διακοπές που έκανε εδώ με τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, το καλοκαίρι του 1969) και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Πως θα πας

Απέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι τη Ραφήνα και να πάρετε από εκεί πλοιάριο για το Μαρμάρι.

Που και πως μπορείς να κάνεις βουτιές

Οι «κοινοί θνητοί» μπορούν να απολαύσουν μόνο υποβρύχιες εξερευνήσεις στα κρυστάλλινα νερά τους και μπάνιο σε κάποιους κολπίσκους που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα -δεν είναι τυχαίο που μαγνητίζουν προς τη μεριά τους κυρίως «σκαφάτους». Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι επιβλητικές βίλες, μία σε κάθε νησί, δίνοντας την αίσθηση μιας VIP γειτονιάς. Στο δεύτερο σε μέγεθος νησί διακρίνεται το λευκό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ απέναντι δεσπόζει η βίλα του Καρνέζη με τα λιμανάκια.

Όσο για τη Μεγαλόνησο, εκτός από τις εκτάσεις των δύο εφοπλιστικών οικογενειών, 200 στρέμματα ανήκουν στα παιδιά του Picasso, τους Κλοντ και Παλόμα, οι οποίοι αφού αναπαλαίωσαν πριν περίπου 15 χρόνια τους πρώην βασιλικούς στάβλους, πέρασαν πολλά από τα καλοκαίρια τους μαζί με μερικούς από τους διεθνούς φήμης φίλους τους.

Με βραχώδεις ακτές και αμμουδερές χρυσές παραλίες, τιρκουάζ νερά και πλούσια βλάστηση δημιουργούν μια ονειρική πανδαισία που θα ζήλευε κάθε άνθρωπος πάνω στη Γη. Και αν για εσένα η μαγεία τού να κολυμπήσεις σε τέτοια «βασιλικά» νερά σε κάνει να αισθάνεσαι προνομιούχος, πρέπει να θυμάσαι ότι η πρόσβαση στα νησιά απαγορεύεται, εκτός από συγκεκριμένες παραλίες.

Οι αμμουδιές που μοιάζουν με χρυσάφι

Στο μεγαλύτερό τους μέρος οι παραλίες των Πεταλιών είναι βραχώδεις, ακατάλληλες για κολύμπι. Κάποιες, όμως, απλώνονται ως πανέμορφες εκτάσεις με «χρυσή» άμμο, μαγνητίζοντας τους επισκέπτες ήδη πριν φτάσουν εκεί. Το κανάλι μεταξύ του Μεγαλόνησου και του Χερσονησίου είναι μάλλον το πιο δημοφιλές μέρος για τους περισσότερους, σημειώστε όμως ότι ωραίες αμμουδιές υπάρχουν και στο Χερσονήσι. Επιπλέον, τα νησιά προσφέρονται και για όσους τους αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, όπως και οι καταδύσεις: είναι και ο βυθός τους υπέροχος, πέρα από την «εξωτική» επιφάνεια.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι οι Πεταλιοί είναι ακατοίκητοι σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή κατάλληλη για διαμονή, φαγητό και νερό. Ερχόμενοι λοιπόν εδώ θα δείτε τους περισσότερους να αναζητούν σκιά κάτω από τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στις αμμουδιές, φέρνοντας μαζί όσα μπορεί να χρειάζονται για τις ώρες που θα παραμείνουν στα νησιά.