Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές χλωροκίνης: Η Ελλάδα είχε προμηθευτεί εγκαίρως



Η Ινδία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές υδροχλωροκίνης, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει ως «τον παίκτη που θα κάνει την αλλαγή» στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι εξαγωγές του φαρμάκου και της φόρμουλά του απαγορεύτηκαν από την κυβέρνηση της Ινδίας «χωρίς εξαιρέσεις» και με άμεση ισχύ από χθες.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρένα Μόντι ζήτησε την απελευθέρωση των παραγγελιών προς τις ΗΠΑ κάτι που η Ινδία θα εξετάσει.

Αν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές ενδείξεις ότι η υδροχλωροκίνη μπορεί να θεραπεύσει τον κορονοϊό χρησιμοποιείται σε αρκετούς ασθενείς ανά τον κόσμο ως πρωτόκολλο θεραπείας.

Η ελληνική πλευρά εξασφάλισε και έφερε πρόσφατα με πτήση cargo από την Ινδία πέντε τόνους της δραστικής ουσίας προκειμένου να δημιουργηθεί απόθεμα, ώστε να παραχθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής.

Η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 3.374 θετικές περιπτώσεις και έχει χάσει 77 ανθρώπους, με την κυβέρνηση να έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα από τις 25 Μαρτίου.