Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Γερμανία ζητά ελέγχους σε όλες τις πτήσεις από Ελλάδα με πρόσχημα το μεταναστευτικό....



Ο γερμανός υπουργός Eσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί ότι θα επιβάλει ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της «δευτερογενούς μετανάστευσης».

 Οι έλεγχοι στις πτήσεις αποτελούν την έσχατη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της «δευτερογενούς μετανάστευσης». Τι είναι αυτό το σύγχρονο μεταναστευτικό φαινόμενο; Μέχρι ενός σημείου δεν πρόκειται για κάτι παράνομο και ίσως γι αυτό είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ήδη στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά. Με αυτά μπορούν να επισκεφθούν μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τουρισμό, με δικαίωμα νόμιμης παραμονής έως τρεις μήνες. Μάλλον δεν θα μπορούσαν οι ελληνικές αρχές να εμποδίσουν την αναχώρησή τους, ούτε οι γερμανικές αρχές την άφιξή τους. Μέχρι εδώ τίποτα το ασυνήθιστο.

Όμως, συχνά οι άνθρωποι αυτοί καταθέτουν στη Γερμανία νέα αίτηση για παροχή ασύλου, αν και ήδη έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες. Με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου αυτό δεν επιτρέπεται, καθώς αρμόδια για την εκδίκαση της αίτησης είναι η πρώτη χώρα υποδοχής, η οποία άλλωστε τους έχει ήδη αναγνωρίσει. Επομένως η Γερμανία δεν κάνει δεκτή την αίτηση ασύλου και δρομολογεί τις διαδικασίες για την απέλασή τους στην Ελλάδα. Εδώ η κατάσταση περιπλέκεται από τη νομολογία γερμανικών δικαστηρίων, που απαγορεύουν την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των «απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης» για τους πρόσφυγες. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δεν μπορεί να ισχύει η νομολογία αυτή, μία ερμηνεία που δεν φαίνεται παράλογη αν αναλογιστούμε ότι κατά τεκμήριο ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας δεν ζει πλέον σε συνθήκες καταυλισμού.

Τα «παράπονα» του Ζεεχόφερ

Ο Χορστ Ζεεχόφερ

Εδώ αρχίζουν τα «παράπονα» του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα να δεχθεί πίσω αυτούς τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), στους πρώτους εννέα μήνες του 2021 το Βερολίνο έχει ζητήσει την επιστροφή 7.100 προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής έχει επιστρέψει μόλις ...ένας!

Ο «αντίλογος» της Ελλάδας
Στο υπουργείο Μετανάστευσης κρατούν χαμηλά τους τόνους, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία για το θέμα της μετακίνησης αναγνωρισμένων προσφύγων και μνημόνιο συνεργασίας που τηρείται. Το θέμα θα επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς καμία πλευρά δεν ήθελε να επισκιαστεί από αντιπαραθέσεις.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, N-TV) DW