Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η επόμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη: Πως αντιδρούν οι κάτοικοι μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού



Αγωνία για την επόμενη μέρα της «εισβολής» του κορωνοϊού και στην Ελλάδα επικρατεί σε πολίτες, πολιτικούς και επιστήμονες. Η «υποδοχή» της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός ότι προκάλεσε ανησυχία, που διαδέχτηκε όμως την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου εξάπλωσης και συστάσεις για ψυχραιμία.

Ενδεικτικό είναι ότι άμεσα εξετάστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη διαμερισματική σύμβουλο Θεσσαλονίκης που είναι η πρώτη Ελληνίδα η οποία έχει προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας, ενώ λήφθηκαν πρωτοφανή μέτρα. Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το οποίο η γυναίκα επισκέφτηκε τη Δευτέρα, έγινε απολύμανση, ενώ κλειστό θα είναι τουλάχιστον σήμερα το σχολείο του παιδιού της. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε άμεσα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που συμμετείχαν σε σύσκεψη για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας.

Η 38χρονη ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία και μόλις την Τρίτη εμφάνισε κρούσματα του κορονοϊού covid – 19 και γι’ αυτό νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ήταν αρκετό για να προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Όπως έγινε γνωστό από την αρχή και επιβεβαίωσε το βράδυ μετά τη σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ίδιος ο υπουργός Υγείας μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων στην 38χρονη ακολούθησε η διαδικασία ιχνηλάτησης του περιβάλλοντός της, όπως και αυτών που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί της.

Έτσι λήφθηκαν μέτρα και στους συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας όπου ήταν η 38χρονη. Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ συστάσεις σε όλους όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν από τηλεφώνου. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου».

Ο κ. Ζέρβας χθες το βράδυ επιβεβαίωσε τα μέτρα που είχαν ληφθεί όπως και την απολύμανση χώρων του δημαρχείου, διαψεύδοντας όμως ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τέθηκαν σε καραντίνα. Πάντως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν μετακινήθηκε από το δημαρχείο, γι’ αυτό απουσίασε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κάλεσε όμως εκεί σύσκεψη. Επίσης ανακοίνωσε ότι ορισμένες δραστηριότητες αναστέλλονται στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως η προγραμματισμένη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους.

Μέτρα ανακοινώθηκαν ακόμη και για τους επιβάτες του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα και ειδικά σε αυτούς που βρέθηκαν σε τέτοια απόσταση, μικρότερη του πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμη το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης στο οποίο πηγαίνει το παιδί της 38χρονης αποφασίστηκε να μείνει σήμερα κλειστό.

Ο κ. Κικίλιας στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ήθελε να ενημερωθεί ο ίδιος για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, παραγόντων της υγείας και της περιφέρειας, έγινε αξιολόγηση όλων των στοιχείων. Αμέσως μετά οι κύριοι Κικίλιας, Τζιτζικώστας και Χαρδαλιάς έκαναν εκκλήσεις για ψυχραιμία και για καλή ενημέρωση των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος.

Νωρίτερα πάντως ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σε δηλώσεις τους είπε πως σε περίπτωση έξαρσης του ιού στη Θεσσαλονίκη το μοναδικό κέντρο αναφοράς είναι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που διαθέτει μόνον δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης. Πρόσθεσε ότι και εκεί δεν πληρούν τα κριτήρια ανεξάρτητων κλινικών καθώς οι θάλαμοι βρίσκονται στο μέσον της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου και όχι σε ανεξάρτητες πτέρυγες. Είπε ακόμη ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων θα χρειαστεί να «ονομαστούν» ειδικοί θάλαμοι δωμάτια άλλων κλινικών που θα απομονωθούν.

Πάντως και στο ΑΧΕΠΑ, όταν γνωστοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα, ασθενείς και επισκέπτες είδαν ότι δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη κινητοποίηση. «Μας είπαν να φοράμε μάσκες και να αραιώνουμε τις επισκέψεις μας», δήλωσε ο συνοδός ασθενή Ευριπίδης Σπυριδόπουλος. «Δεν μας ενημέρωσαν τι συμβαίνει, αλλά καταλάβαμε», συμπλήρωσε. Πάντως επισκέπτες έλεγαν πως μάσκες δεν φορούσαν ούτε οι γιατροί, ενώ στην είσοδο του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ελάχιστοι κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Στην αγορά της πόλης ήδη παρατηρείται έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες από την περασμένη Δευτέρα, μετά την είδηση εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία. «Δεν υπάρχουν μάσκες στα φαρμακεία», δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. «Δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι επόμενες παρτίδες, εάν θα έρθουν και σε τι τιμές», ανέφερε, θεωρώντας και αυτός αδικαιολόγητη αυτή τη ζήτηση. Αρκετά φαρμακεία πάντως είχαν ελάχιστα αποθέματα όμως οι τιμές για τις μάσκες που παλιότερα κόστιζαν 10 λεπτά η μία ανέβηκαν στα 50 λεπτά οι φθηνότερες, ενώ τα φαρμακεία είχαν μάσκες που κόστιζαν μέχρι και 7 ευρώ η μία.

Αναφορές έγιναν και για επιδρομές σε σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο μαζικής καραντίνας. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ λειτούργησαν κανονικά και με επάρκεια σε όλα τα αγαθά και χωρίς να παρατηρείται αδικαιολόγητα αυξημένη κίνηση καταναλωτών.