Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 -

Η ασυδοσία των παραχωρησιούχων της Αττικής Οδού και το ανύπαρκτο κράτοςΟι συμβάσεις του κράτους με τους παραχωρησιούχους της Αττικής Οδού προβλέπουν υποχρεώσεις και κυρώσεις από την μη τήρηση των υποχρεώσεων.

Είδαμε σήμερα το πρωί με άμεσα αντανακλαστικα,τον Πρωθυπουργό να βγαίνει να "καλύπτει"τις ευθύνες της εταιρείας Αττικής Οδού, κρίνοντας κα αποφασίζοντας (άγνωστο με ποια αρμοδιότητα),να δοθεί, από την εταιρία, το χαρτζιλίκι των 2000 ευρώ, στους ανθρώπους που κινδύνεψαν ακόμα και με τη ζωή τους επί 12 και πλέον ώρες, εγκλωβισμένοι στα χιόνια. Θέλοντας να προλάβει άραγε τις αγωγές αποζημίωσης όλων αυτών κατά της Αττικής Οδού;

Αυτό που παρέλειψε όμως να μας πει, είναι ποιες από τις προβλεπόμενες κυρώσεις λόγω μη τήρησης υποχρεώσεων θα επιβάλει στην Αττική Οδό και σε άλλες συνευθυνόμενες εταιρείες παραχωρησιούχους;.
Ποιες ποινικές ρήτρες η άλλες κυρώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις εφαρμόστηκαν σήμερα το πρωί, άμεσα από το Κράτος, στις εταιρίες που ενώ γνώριζαν τι μας περιμένει με τον χιονιά ,δεν μεριμνήσαν ,για να αποτραπεί το φαινόμενο της ακραίας αυτής ταλαιπωρίας των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν;
Κύρωση λοιπόν δεν είναι η παράκληση του πρωθυπουργού να δώσουν 2000 ευρώ ανά οδηγό που εγκλωβίστηκε.

Αυτό σημαίνει αδυναμία του κράτους απέναντι στις εταιρείες. Αυτό σημαίνει συγκάλυψη και "συγχώρεση" των ευθυνών με ένα ευτελές ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε κατ ελάχιστον στην σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών.
Αυτό θα σημάνει την παραπέρα αποθράσυνση των εταιρειών ,αφού θα την περάσουν ,ενώ ευθύνονται χαλαρά.

Αυτό θα σημάνει την παράταση της ασυδοσίας προς πάσα κατεύθυνση με θύματα πάντα τους αδύναμους.

Του Μιχάλη Καρχιμάκη