Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η αρχαία Τενέα και το ναυάγιο του Εύξεινου Πόντου στις σημαντικές ανακαλύψεις του 2018



Στις αρχές Δεκεμβρίου ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 από το δίκτυο HISTORY. Αυτή τη φορά η ανασκαφή περιλαμβάνεται και στη λίστα με τις 15 σημαντικότερες ανακαλύψεις που κατάρτισε το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης ARTSY.

Το περιοδικό αν και ειδικεύεται σε θέματα τέχνης δείχνει μια ιδιαίτερη εκτίμηση στις αρχαιολογικές ειδήσεις, καθώς στη λίστα του εκτός από την αρχαία Τενέα περιλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα, αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο που βρέθηκε στα βάθη του Εύξεινου Πόντου κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας.

Στην αρχαία Τενέα το 2018 εντοπίστηκαν και ανασκάφτηκαν τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα που αποτελούν πλέον αποδείξεις για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα. Το δε αρχαιοελληνικό ναυάγιο των 2.400 ετών που βρίσκεται στη λίστα εντοπίστηκε το 2017 ωστόσο η ηλικία του επιβεβαιώθηκε φέτος, όταν χρονολογήθηκε με ραδιενεργό άνθρακα ένα κομμάτι που ανασύρθηκε από το βυθό.