Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η αγωνία μιας μητέρας για το παιδί της που είναι ΑμΕΑ και νόσησε με Covid



Κολλήσαμε από κάποιο ασυμπτωματικό άτομο που ήταν στο στενό μας περιβάλλον, γιατί εγώ χρειάζομαι πάντα έναν άνθρωπο για βοήθεια στο σπίτι. Ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Ήταν δύσκολη η στιγμή που μια κοντινή επαφή σου ανακοινώνει ότι έχει κορονοϊό, και αισθάνθηκα σαν να μου ανακοινώνουν έναν θάνατο. Ήμουν σίγουρη ότι έχουμε κολλήσει. Είχαμε ήδη συμπτώματα από την προηγούμενη ημέρα.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε η κ. Κατερίνα Κουτουκάκη – Μιχελάκη, πρώην ασθενής Covid και μητέρα παιδιού ΑμΕΑ, η οποία μοιράστηκε την αγωνία της όταν η ίδια και το παιδί της νόσησαν με κορονοϊό.

«Εκεί ξεκίνησε η μεγάλη δυσκολία που ήταν κυρίως ψυχολογική. Κληθήκαμε να νικήσουμε το φόβο της νοσηλείας. Αν χρειαζόταν να νοσηλευτεί το παιδί θα έπρεπε να βρεθεί σε ένα νοσοκομείο μόνο του. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά μόνα τους. Το πρωτόκολλο λέει ότι πρέπει να αποχωριστείς το παιδί. Αλλά το παιδί δεν μπορεί να σε αποχωριστεί. Αυτός ήταν ο φόβος όλης της κοινότητας των γονέων που ανήκω από όταν ξεκίνησε η πανδημία. Απλά κάνεις την προσευχή σου, γιατί ζεις και στην Ελλάδα. Εμείς το ανύπαρκτο σύστημα υγείας κάποιοι το ανακαλύπτουν τώρα, αλλά εμείς το ξέρουμε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός για εμάς. Θεωρήσαμε ότι εφόσον έμεναν ανοιχτά τα σχολεία φυσικής αγωγής, ότι από τον Ιανουάριο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί οι πρώτοι που θα εμβολιάζονταν θα ήταν οι εκπαιδευτικοί στις δομές και στα σχολεία αυτά, αλλά και οι νέοι που ανήκουν στο φάσμα της ειδικής αγωγής. Περιμέναμε τη σειρά μας. Μπήκαν σε δεύτερο χρόνο οι εμβολιασμοί αυτοί», εξήγησε η κ. Κουτουκάκη, προσθέτοντας ότι και η ίδια και το παιδί της θα εμβολιαστούν στο τέλος του Μάη.

«Η αναπηρία είναι ο παρονομαστής στη ζωή μας, ό,τι και αν κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Επηρεάζει τα πάντα. Τον τρόπο που θα χαρούμε, τον τρόπο που θα λυπηθούμε. Δεν μπορούμε να είμαστε καταγγελτικοί μια ζωή και θυμωμένοι, γιατί αυτό είναι κόπος», ανέφερε κλείνοντας η ίδια.