Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το χρονικό του τρόμου στη Μονή Πετράκη - Τι όπλισε το χέρι του «ανθρώπου του Θεού» που έκανε τη δολοφονική επίθεση



Αποσβολωμένη για άλλη μια φορά η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με βιτριόλι που πραγματοποίησε ιερομόναχος με σκοτεινό παρελθόν εναντίον ιεραρχών, στη Μονή Πετράκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συνοδικού Δικαστηρίου.

Ο 37χρονος ιερομόναχος είχε σε πρώτο βαθμό καθαιρεθεί και το απόγευμα της Τετάρτης το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο επρόκειτο να επικυρώσει την καθαίρεσή του.

Ο αποσχηματισμός του δράστη είχε να κάνει για παραπτώματα που αφορούν σε υπόθεση ναρκωτικών, όπως επιβεβαίωσε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος που ήταν παρών στο περιστατικό, πληροφορία που επιβεβαιώνουν και πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά την διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης o ιερομόναχος ξαφνικά έβγαλε από την τσάντα του μπουκάλια με βιτριόλι εκτοξεύοντας το καυστικό υγρό στα πρόσωπα και τα χέρια των μητροπολιτών, τραυματίζοντας επτά από αυτούς.

Ο φρουρός που βρισκόταν έξω από την Μονή Πετράκη άκουσε τις φωνές και έπεσε πάνω του ενώ δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση με το συγκεκριμένο καυστικό υγρό στα κάτω και τα άνω άκρα.

Ο δράστης όπως αναφέρουν πληροφορίες συνελήφθη γρήγορα, καθώς από την περιοχή περνούσε ένα περιπολικό της αστυνομίας. Ο δράστης έχει οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών όπου και κρατείται. 

 

 

«Μας φύλαξε ο Θεός, και εμένα προσωπικά. Είχα μία εικόνα στην τσέπη μου και αγιασμό και πιστεύω ότι αυτά βοήθησαν πολύ. Τα μάτια μου είναι πολύ καλά, υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπο αλλά μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν είναι σοβαρά και για αυτό δεν έκατσα. Δεν έχω εικόνα για τους υπόλοιπους, αλλά νομίζω ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους», είπε ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega.

«Ο πρώην ιερέας ήταν αρκετά εύστοχος και οι εφτά χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο από μία φιάλη και από απόσταση. Ο ιερέας ήταν κατηγορούμενος, ήταν μέσα στην αίθουσα, και όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η έφεσή του και ότι πλέον έχει καθαιρεθεί, έβγαλε τη φιάλη και άρχισε να μας ραντίζει το υγρό. Η φιάλη ήταν μεγάλη, δύο λίτρων, την κρατούσε με τα δύο του χέρια. Δεν είπε κάτι. Την φιάλη την είχε σε μια τσάντα. Όταν είδα και έβγαλε τη φιάλη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αγιασμός. Δεν πήγε το μυαλό μου αλλού», συνέχισε ο ίδιος την περιγραφή του.

«Κατάλαβα γρήγορα ότι ήταν καυστικό υγρό αυτό που μας πετούσε από το τσούξιμο στα μάτια, επειδή ήταν άμεσο, ενώ άλλαξε χρώμα και το ράσο κάποιου άλλου μητροπολίτη μόλις έπεσε πάνω του το υγρό», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Άρτης.

«Δεν έχει σώας τας φρένας, χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης» λέει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο πελάτης του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, «γιατί δεν είναι απλός ποινικός, καθώς υπάρχει παρελθόν».

«Δεν θα τον αναλάμβανα αν δεν ήξερα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του και έκανε γνωστό ότι ο εντολέας του πριν από ενάμιση μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω διαδικτύου.

Ο ιερομόναχος Θεοφύλακτος Κόμπος αρχικά υπηρετούσε στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας κοντά στην πόλη της Βέροιας. Ωστόσο υπήρξαν παράπονα από τους πιστούς για τη συμπεριφορά του και έτσι μετατέθηκε στο Καλοχώρι Ημαθίας όπου και υπηρετούσε μέχρι τη σύλληψη του για κατοχή 1,8 γραμμαρίων κοκαΐνης το 2018.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει και τότε τον Τύπο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τότε παύθηκε από τα καθήκοντά του και η υπόθεση πήρε την νομική οδό.

 

Το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το μοναδικό στο οποίο στο οποίο είπε πρωταγωνιστήσει. Πριν από αυτό είχε φτάσει στο σημείο ακόμη και να χειροδικήσει σε βάρος γυναίκας!!! Στα πρωτοφανή επεισόδια, το Μάιου του 2015 χρειάστηκε η επέμβαση δύο περιπολικών για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Στη συνέχεια πήγε με ένα καδρόνι, επιχείρησε να επιτεθεί σε μεσήλικη γυναίκα. Πήγε έξω από το σπίτι της και την φώναζε να βγει έξω με ακατανόμαστες εκφράσεις. Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του και συνελήφθη. 

 

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τα θύματα της επίθεσης. Το βράδυ της Τετάρτης διακομίστηκαν στο Λαϊκό νοσοκομείο έξι μητροπολίτες και ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Από εκεί διακομίστηκαν στο «Γ. Γεννηματάς» οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση. Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Ο Μητροπολίτης  Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ πήρε εξιτήριο.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση

Ιδιαίτερα σοβαρή κρίθηκε η κατάσταση του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Κυρίλλου, ο οποίος διακομίσθηκε στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο ο μητροπολίτης έχει διαφύγει τον κίνδυνο να χάσει το ένα του μάτι.

Οι μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση:


Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος


Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Ανδρέας


Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος


Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος


Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος


Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος


Ο Μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος

«Ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη φροντίδα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού θα ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία.

Εξήγησε ότι ο δράστης δικαζόταν «για πράξεις που δεν ταίριαζαν με το λειτούργημά του», είχε εφοδιαστεί με το καυστικό υγρό και το έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου με αποτέλεσμα 7 ή 8 άτομα να έχουν υποστεί εγκαύματα άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.

«Είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας. Χρειάζεται προσπάθεια για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αποτροπιασμό εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος επικοινώνησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντάς του τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης. Tην επίθεση καταδίκασε και η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Κικίλιας: Πρωτόγνωρο και τραγικό

Το Λαϊκό νοσοκομείο επισκέφτηκε για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των θυμάτων και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έσπευσε στη Μονή Πετράκη. Επτά μητροπολίτες νοσηλεύονται στο “Λαϊκό”, οι 4 πιο ελαφρά θα παραμείνουν εδώ και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ και οι άλλοι δύο Μητροπολίτες, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γ. Γεννηματάς».

Ο 37χρονος ιερομόναχος κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών έχει οδηγηθεί ο 37χρονος ιερομόναχος που συνελήφθη μετά την επίθεσή του με καυστικό υγρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, ο ιερέας, που ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο ιερομόναχος τους επιτέθηκε γιατί με καθαίρεσαν, χαρακτηρίζοντας σκευωρία την υπόθεση ναρκωτικών.

Πηγή κειμένου: 

in.gr