Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Χρ. Ροζάκης: Να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τα θύματα του revenge porn



Να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι γυναίκες που πέφτουν θύματα εκδικητικής πορνογραφίας (“revenge porn”)  και σεξουαλικής κακοποίησης δια του διαδικτύου, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από τα ελληνικά δικαστήρια, συμβουλεύει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις υποθέσεις αυτές, καθώς πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο, δηλαδή είναι κάτι που παρουσιάζεται συχνά πλέον.

Ο ίδιος μίλησε για «απεχθές έγκλημα, καινοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας», και για ένα «έγκλημα που μας αφήνει άφωνους», τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχαν συμβεί ήσσονος σημασίας περιστατικά.

Υπενθύμισε την υπόθεση της αυτοκτονίας κοπέλας το 2016, στη Θεσσαλονίκη, όταν κυκλοφόρησαν γυμνές φωτογραφίες της, και ρωτήθηκε για τις «ποινές που μοιάζουν με χάδια», καθώς τότε, 3 άτομα κατηγορήθηκαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, δυο αθωώθηκαν και το τρίτο που τράβηξε τις φωτογραφίες καταδικάστηκε σε 120 μέρες κοινωνικής εργασίας. Όπως είπε, σε περίπτωση που το θύμα κρίνει ότι οι ποινές είναι μικρές, τότε μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο θα αποφασίσει εάν απαιτείται περαιτέρω ικανοποίηση από την Ευρώπη. Εάν το θύμα δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, μπορούν να προσφύγουν συγγενικά πρόσωπα, για παράδειγμα οι γονείς, που έχουν έννομο συμφέρον.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αντιμετωπίζει παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου που προέρχονται από κρατική συμπεριφορά και μόνο. Εάν το θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς δεν ικανοποιηθεί από τα εσωτερικά δικαστήρια, τότε είναι δυνατόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 6, το οποίο όμως αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η εσωτερική δίκη. Δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης, κάτι σαν τον Άρειο Πάγο», εξήγησε ο κύριος Ροζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιον, εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου, τότε θα καταδικάσει το ελληνικό Δημόσιο, «στη λογική ότι τα δικαστήρια αποτελούν έναν από τους παράγοντες του κράτους- νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική εξουσία». Σε μια τέτοια καταδίκη, «το Δημόσιο οφείλει και χρηματική αποζημίωση στο θύμα», ξεκαθάρισε.

«Δεν έχουμε κοπέλες που να έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εάν μια γυναίκα δεν ικανοποιηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, βεβαίως και θα τη συμβούλευα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», πρόσθεσε ο ομότιμος Καθηγητής.

πηγη ertnews.gr