Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χαρδαλιάς: Να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς



«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, τους οποίους καλούμε να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα...».

Έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Χαρδαλιάς τόνισε πως: 

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, τους οποίους καλούμε να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα. Φορτίο το οποίο θα αξιολογηθεί από την ειδική Επιτροπή Επιδημιολόγων του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας Προστασίας από την COVID, αύριο Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως:

«Σας ενημερώνω επίσης ότι στο πλαίσιο του καλύτερο συντονισμού των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα μεταβώ αύριο στην Καστοριά για να συμμετέχω στις 1 το μεσημέρι σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις Δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβώ στην Θεσσαλονίκη όπου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με τους αιρετούς εκπροσώπους και τους εμπλεκόμενους φορείς της συμπρωτεύουσας».

Τόσο στη Βοιωτία, όσο και στις Σέρρες, ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Αττική, τη χαρακτήρισε κρίσιμα σταθερή, ενώ στον κεντρικό τομέα όπου υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, άρα ακόμα επικίνδυνη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

Σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων, ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως: «από την 1 Ιουλίου έως και τις 18 Οκτωβρίου έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς 449.704 έλεγχοι, κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 15.026 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 17.043 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.482.130 ευρώ, αλλά και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 5.712 συνολικά ημερών.
Επίσης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 18 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 158 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 142.000 ευρώ.
Ενώ από το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 113 έλεγχοι σε σχολικές μονάδες, κατά τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση. Την ίδια στιγμή, από την έναρξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει ανασταλεί συνολικά η λειτουργία 32 σχολείων και 246 τμημάτων πανελλαδικά, ποσοστό 0,22% και 0,30% αντίστοιχα του συνόλου».

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρo

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.