Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χαμόγελο του Παιδιού: Ενημερώσαμε τις Αρχές από το 2017 για την υπόθεση της Λέρου



Μόνο φρίκη και αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν τα όσα ζούσαν επί δύο χρόνια παιδιά στα χέρια των γονιών τους στο νησί της Λέρου.

Οι δυο γονείς-τέρατα οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και ακολούθως οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς, όχι μόνο κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους αλλά μάλιστα το απολάμβαναν χωρίς κανένα ενδοιασμό…

Θύμα των αρρωστημένων πράξεων του ζευγαριού όπως αποκαλύφθηκε ήταν ο 24χρονος γιος με νοητική στέρηση, η 13 ετών κόρη τους που έπασχε από κατάθλιψη, καθώ και ο 8χρονος γιος του ζευγαριού.

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου προκάλεσε το θέμα των φρικιαστικών καταγγελιών για κακοποίηση των 3 παιδιών στη Λέρο από τους γονείς τους.

Η ανώτατη εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελέα της Κω για:

Να εξεταστούν τα παιδιά από ειδικούς παιδοψυχιάτρους,

Να φύγουν από τη Λέρο να εγκατασταθούν σε ειδική δομή ώστε να λάβουν τη «φροντίδα» που απαιτείται και

Να ερευνηθεί εφόσον υπάρχει και τέταρτο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, το οποίο πάσχει από νοητική στέρηση, αν και αυτό έχει κακοποιηθεί.

Χαμόγελο του Παιδιού: Ενημερώσαμε τις Αρχές από το 2017 για την υπόθεση της Λέρου

Για την υπόθεση της κακοποίησης των παιδιών από τους γονείς τους στη Λέρο, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε ο Σύλλογος είχε δεχθεί σχετική καταγγελία και είχε ενημερώσεις Αρχές το 2017. «Άμεσα ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων» είπε ο κ. Γιαννόπουλος διευκρινίζοντας ότι ο Σύλλογος «δεν έχει καμία νομική δυνατότητα να κάνει έρευνα ή οτιδήποτε άλλο.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να στείλουμε την ενημέρωση στην εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία. Εμείς κάναμε την καταγγελία τον Μάιο του 2017 και έπρεπε οι αρχές να κάνουν πιο ενδελεχή έρευνα".

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Γιαννόπουλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Για την υπόθεση το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την υπόθεση της βάναυσης κακοποίησης των ανήλικων παιδιών από τους γονείς τους στη Λέρο ενημερώνει ότι ουδέποτε φιλοξενήθηκε η 14χρονη κόρη της οικογένειας σε κάποιο από τα Σπίτια του οργανισμού, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Τον Μάιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε λάβει καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης (13 ετών). Άμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Τον Ιούλιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας όπου ανέφερε ότι το 13χρονο κορίτσι καθώς και ο 8χρονος αδερφός της βρίσκονταν σε Νοσοκομείο Παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι το 13χρονο κορίτσι έφυγε μόνο του από το Νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα κι επέστρεψε ξανά.

Για άλλη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης ενός παιδιού είναι οι Εισαγγελικές Αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που οφείλουν να ερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας μεγαλώσει, με σεβασμό και στοργή, περισσότερα από 800 παιδιά θύματα κακοποίησης στα Σπίτια του κι έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία στις επιπτώσεις της κακοποίησης στην ψυχή ενός παιδιού καλεί τους πολίτες να σπάσουν τη σιωπή τους ακόμα κι αν υποψιάζονται ότι κάποιο παιδί κινδυνεύει:

Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» .

Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111»